LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul trebuie să primească cel puțin 100 de tancuri pentru o contraofensivă de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrarea anunțată a 14 tancuri britanice Challenger 2 și dorința Poloniei de a transfera tancuri Leopard în Ucraina pot fi considerate începutul intensificării asistenței militare occidentale, dar aceasta este mult mai mică decât nevoile părții ucrainene, care la finele anului trecut vorbea despre necesitatea primirii a 300 de tancuri.

Coloană de tancuri ucrainiene în ofensivă FOTO Arhiva Adevărul
Coloană de tancuri ucrainiene în ofensivă FOTO Arhiva Adevărul

UPDATE 18.32 Autoritățile ucrainene au încheiat operațiunea de căutare și salvare de la Dnipro: 44 de civili uciși și 20 dați dispăruți

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi după-amiază încetarea operaţiunilor de căutare şi salvare în dărâmăturile blocului de locuinţe lovit sâmbătă de o rachetă rusească. Ultimul bilanţ al victimelor este de 44 de morţi şi 20 de dispăruţi, relatează AFP.

Dintre cele 44 de persoane ucise, cinci sunt copii. Alte 79 de persoane sunt rănite, între care 16 copii, în timp ce 20 de persoane nu au fost găsite nici la trei zile după atac şi sunt date dispărute.

Acesta este atacul care a produs cele mai multe victime civile de când a început invazia rusă în urmă cu 11 luni, notează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 18.18 UE înființează o rezervă în Finlanda pentru a răspunde la amenințările nucleare și chimice

Uniunea Europeană a acordat Finlandei 242 de milioane de euro pentru a crea pentru prima dată o rezervă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, care să fie folosită de toate statele membre.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) a UE”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va consta din echipamente medicale şi de salvare, precum antidoturi şi detectoare de radiaţii, menite să protejeze personalul din serviciile de urgenţă şi populaţia civilă, a declarat Ministerul de Interne al Finlandei. Detalii aici

UPDATE 17.13 Kadîrov, amenințări nucleare: „Putem să apăsăm butonul. Noi mergem în rai și ei merg în iad”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut declarații amenințătoare, afirmând într-o postare pe Twitter că „putem să apăsăm butonul” și „noi mergem în rai și ei merg în iad”.

Ramzan Kadîrov a spus într-un interviu pentru Nexta, o companie de media online din Belarus, că „Rusia nu va accepta niciodată să piardă o luptă”, astfel că poate oricând să apese butonul nuclear. Detalii aici

UPDATE 17.10 Președintele Aleksandar Vucici cere Rusiei să nu recruteze sârbi pentru războiul din Ucraina

Rusia trebuie să-şi oprească eforturile de a recruta sârbi online pentru a lupta în rândurile grupului paramilitar Wagner în războiul Ucraina, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucici.

Președintele Serbiei a criticat site-urile şi grupurile social media din Rusia care publică reclame în limba sârbă în care Wagner cheamă voluntari să se alăture rândurilor sale, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

„De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?”, a declarat Vucici într-o emisiune difuzată luni seara de Happy TV din Belgrad.

Legislaţia Serbiei interzice participarea cetăţenilor săi în conflicte din străinătate şi mai multe persoane au fost condamnate pentru încălcarea ei. Cu toate acestea, cetățeni sârbi au luptat alături de forţele pro-ruse din Ucraina în 2014 şi 2015. Nimeni nu are o idee clară despre numărul lor exact, notează Reuters. Detalii aici

UPDATE 17.00 Un strateg militar demontează ideea „impasului” în războiul din Ucraina: „Se întâmplă multe lucruri pe care nu le vedem”

Analistul militar Mick Ryan, general australian în rezervă, a publicat o analiză în care desființează o teorie comună vehiculată în prezent în Occident: impasul războiului din Ucraina.

Mick Ryan și-a început analiza printr-o comparație dintre războiul de pe Frontul de Vest, de la începutul anului 1915, care ajunsese într-un punct mort și invazia rusă în Ucraina.

„La începutul anului 1915, războiul de pe Frontul de Vest ajunsese la un punct mort. Existau motive tehnice, strategice și de doctrină pentru acest lucru. Recent, aceasta a devenit analogia aleasă de unii care scriu despre războiul din Ucraina. Articole din publicații din Statele Unite, Marea Britanie și nu numai, toate au promovat teorii ale actualului «impas din Ucraina». Face titluri bune, dar există o problemă: pur și simplu nu este adevărat. Este posibil să ne aflăm într-o fază de scădere a ritmului în acest război, dar aceasta este departe de un impas”, a scris strategul militar pentru publicația australiană The Sydney Morning Herald. Detalii aici

UPDATE 16.48 Putin i-a ordonat lui Gherasimov să cucerească Donbasul până în martie. Până atunci, generalul trebuie să rezolve problema Prigojin

Liderul de la Kremlin a dat ordin să fie capturată toată regiunea ucraineană Donbas până în martie, iar noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, are cec în alb până în aprilie.

Serviciile secrete ucrainene susțin că Vladimir Putin i-a ordonat noului comandant suprem al forțelor ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, să ocupe Donbasul până în martie. Dacă nu îndeplinește rapid misiunea dată de președintele rus, el va fi schimbat din funcție, potrivit site-ului televiziunii ucrainene Canal 24.

Potrivit datelor de care dispune Direcția Principală de Informații militare ucrainene, generalul Valeri Gherasimov, care e și șeful Statului Major al Armatei Ruse, are puțin timp la dispoziție să-l mulțumească pe Vladimir Putin. Detalii aici

UPDATE 16.45 Imaginea devenită virală după bombardamentele din Dnipro: cine era proprietarul mort în atac

Imaginea unei bucătării luminoase a unei familii din Ucraina, rămasă fără un perete după atacul cu rachete din Dnipro, a ajuns virală pe rețelele sociale și a provocat șoc și tristețe, scrie BBC.

Apartamentul era casa cunoscutului antrenor de box Mîhailo Korenovski, care a fost ucis în atacul de sâmbătă. Se pare că soția și copiii săi au supraviețuit.

De asemenea, a fost publicată o înregistrare video în care Korenovski sărbătorea recent o zi de naștere cu familia sa în același apartament. Detalii aici

UPDATE 14.23 Ursula von der Leyen, la Forumul de la Davos: UE va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar

UE va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei, a dat asigurări preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Sprijinul neclintit pe care noi îl aducem Ucrainei nu va cunoaşte nicio relaxare. Indiferent că este vorba despre a ajuta la restabilirea alimentării cu electricitate, cu căldură sau cu apă ori pentru a pregăti eforturile de reconstrucţie pe termen lung”, a declarat şefa Executivului UE.

Ursula von der Leyen a menţionat că virarea, marţi, a primei tranşe de 3 miliarde euro din pachetul de sprijin european în valoare de 18 miliarde euro pentru Kiev este un „mesaj puternic” de susţinere pentru stabilitatea financiară a Ucrainei, transmite Agerpres.

UPDATE 14.12 Rusia anunţă „schimbări majore” în privinţa forţelor sale armate în perioada 2023-2026

Rusia a anunţat marţi că va face „schimbări majore” în privinţa forţelor sale armate în perioada 2023-2026, angajându-se, după lunile de eşecuri înregistrare pe câmpul de luptă din Ucraina, să-şi revizuiască structura militară.

Pe lângă reformele administrative, Ministerul rus al Apărării a afirmat că va întări capabilităţile de luptă ale forţelor sale navale, aerospaţiale şi de rachete strategice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Doar prin întărirea componentelor structurale cheie ale forţelor armate este posibil să garantăm securitatea militară a statului şi să apărăm noile entităţi şi facilităţile critice ale Federaţiei Ruse”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Detalii aici

UPDATE 13.13 Un consilier prezidențial ucrainean și-a prezentat scuze și a demisionat după o afirmație privind tragedia de la Dnipro

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a prezentat demisia marţi în contextul unor critici aspre stârnite de afirmaţiile sale în care sugera că racheta rusească ce a provocat moartea a cel puţin 41 de civili în oraşul Dnipro a fost doborâtă de forțele armate ale țării sale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Arestovici şi-a anunţat demisia pe Facebook, după ce şi-a prezentat scuze public şi a revenit asupra afirmaţiilor sale într-o postare pe aplicația Telegram.

Forţele Aeriene ale Ucrainei au precizat că blocul de locuințe din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească de tip Kh-22 pe care Kievul nu o poate doborî cu echipamentul pe care îl are în dotare.

„Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”, a scris Oleksii Arestovici. Detalii aici

UPDATE 13.00 Forumul de la Davos: Președintele Poloniei cere „arme, arme şi iar arme” pentru Ucraina

Preşedintele polonez Andrzej Duda a susţinut la forumul de la Davos cauza Ucrainei, insistând că aliaţii europeni trebuie să furnizeze mai rapid Kievului armament, inclusiv tancuri.

Duda le-a reamintit participanţilor la secţiunea „În apărarea Europei” a Forumului Economic Mondial de la Davos promisiunea recentă a Poloniei de a le trimite ucrainenilor „circa 14” tancuri Leopard de fabricaţie germană. Detalii aici

UPDATE 11.10 Putin vrea „să pună mâna pe regiunile Doneţk şi Luhansk până în martie”, conform serviciilor secrete de la Kiev

Vladimir Putin i-a spus noului comandant al trupelor armate ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, „să pună mâna pe regiunile Doneţk şi Lugansk până în martie”, conform purtătorului de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, Andri Iusov, relatează UNIAN.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, „Putin nu acordă atenţie la ceea ce se întâmplă cu adevărat pe front. Preşedintele rus urmăreşte distrugerea ucrainenilor ca popor şi a Ucrainei ca stat independent”Detalii aici

UPDATE 11.07 Tancurile pentru Ucraina vor fi primul punct de pe agenda noului ministru german al Apărării

Primul punct de pe agenda viitorului ministru german al Apărării va fi dacă va livra sau nu tancuri de luptă Leopard Ucrainei, a declarat marți ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

„Când (următoarea, n. red.) persoană este declarată ministru al Apărării, aceasta este prima chestiune care va fi decisă în mod concret”, a declarat el în marja reuniunii Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia. Detalii aici

UPDATE 08.40 Primele obuziere livrate de Slovacia pentru Ucraina. Se lucrează la o nouă comandă

Ministerul slovac al Apărării a anunțat că Slovacia a efectuat livrarea a opt obuziere Zuzana 2 comandate de Ucraina anul trecut.

„De astăzi, am predat Ucrainei o baterie completă de sisteme de artilerie de înaltă calitate produse de propria noastră industrie de apărare”, a declarat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, potrivit site-ul ministerului. Detalii aici

UPDATE 08.13 Cum conviețuiesc rușii și ucrainenii în Bali: „Îmi pare rău, suntem din Moscova”

Prezentat ca un „oraș al viitorului”, unde pot conviețui oameni din toată lumea cu aceeași gândire și valori, un complex din Bali, Indonezia, a devenit un spațiu de refugiu pentru rușii și ucrainenii care au fugit de război, după invazia rusă.

Insula indoneziană Bali, care se promovează drept destinație pentru nomazii digitali, a creat un spațiu de întâlnire între ruși și ucraineni, la peste 10.000 de kilometri de linia frontului. Doar că războiul a acutizat sentimentul diferenței. De pildă, la cantina complexului Parq Ubud, unde se serveau mâncăruri tradiționale ale ambelor țări, a devenit acum limpede care feluri provin din Ucraina și care din Rusia. Deși unii dintre cei ce s-au refugiat aici s-au împrietenit, războiul este o povară resimțită de fiecare.

Am crezut că va fi stânjenitor, pentru că ești rușinat din pricina a ceea ce se întâmplă”, a spus Polina Ptușkina, un designer în vârstă de 21 de ani care a venit în Bali în martie. Ea s-a aflat printre cei ce au protestat la Moscova față de război în primele zile ale invaziei. Detalii aici

UPDATE 08.11 Secretarul general al ONU a condamnat atacul Rusiei asupra unui imobil rezidențial din Dnipro

Antonio Guterres a spus, prin purtătoarea sa de cuvânt, că este un alt exemplu de „suspiciune de încălcare a legilor războiului”.

„O lovitură a dărâmat sâmbătă seara un bloc de apartamente din Dnipro, într-unul dintre cele mai mortale atacuri din Ucraina de la începutul invaziei ruse”, a declarat presei Stéphanie Tremblay.

Secretarul general a condamnat acest atac, spunând că este un nou exemplu de suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a adăugat ea. Detalii aici

UPDATE 08.08 O înaltă responsabilă a diplomației americane, în vizită la Kiev

O responsabilă cu rang înalt a diplomaţiei americane a mers luni la Kiev unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi l-a asigurat de „angajamentul de neclintit" al Washingtonului faţă de Ucraina, a declarat Departamentul de Stat, notează AFP. 

 Adjuncta secretarului de stat Wendy Sherman s-a întâlnit cu Zelenski şi alţi oficiali cu rang înalt ucraineni „pentru a reafirma angajamentul puternic şi de neclintit al Statelor Unite faţă de Ucraina şi apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse neprovocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.  Detalii aici

UPDATE 05.33 Ucraina trebuie să primească cel puțin 100 de tancuri din țările occidentale pentru a desfășura o contraofensivă

Această opinie a fost exprimată luni de ziarul britanic The Guardian, citând experți de la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. Publicația a menționat că livrarea anunțată a 14 tancuri britanice Challenger 2 și dorința Poloniei de a transfera tancuri Leopard în Ucraina pot fi considerate începutul intensificării asistenței militare occidentale, dar aceasta este mult mai mică decât nevoile părții ucrainene, care la finele anului trecut vorbea despre necesitatea primirii a 300 de tancuri.

În același timp, Marea Britanie, după cum a adăugat ziarul, nu poate crește drastic livrările către autoritățile de la Kiev din cauza faptului că forțele sale armate au doar 227 Challenger 2. Totodată, The Guardian a subliniat că 13 țări NATO au peste 2.300 de tancuri Leopard 2, deși cel puțin 300 dintre ele sunt în depozit, iar starea multor altele, inclusiv în Spania, este descrisă drept „deplorabilă”. Experții au indicat că pregătirea de bază pentru personalul militar ucrainean în manipularea Challenger 2 și Leopard 2 ar putea dura trei până la șase săptămâni.

UPDATE 04.51 Forțele ruse au continuat să lanseze atacuri localizate pentru a recâștiga pozițiile pierdute în jurul Svatove și în direcția Kupiansk pe 15 și 16 ianuarie 

Un proeminent blogger rus a raportat că linia frontului nu s-a schimbat semnificativ în direcția Kupiansk. O sursă proxy rusă a susținut pe 16 ianuarie că elemente ale forțelor speciale ruse au câștigat controlul asupra Novoselivske (la aproximativ 14 km nord-vest de Svatove).

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au suficient echipament militar și personal în direcția Kupiansk, afirmând că un batalion de tancuri din Regimentul 26 de Tancuri din Divizia 47 de tancuri de gardă are doar 30 de militari și 10 tancuri operaționale T-80BV rămânând pe linia frontului (dintr-o dotare obișnuită de aproximativ 30 de tancuri). Statul Major ucrainean a raportat că o rachetă rusă S-300 nu a reușit să lanseze și a avariat o clădire rezidențială din Novopskov, raionul Starobilsk în pozițiile rusești din spatele frontului din regiunea Lugansk.

image

UPDATE 04.06 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Kreminna pe 15 și 16 ianuarie

Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a raportat că luptele în sectorul Kreminna au continuat în weekend, menționând că forțele ucrainene continuă să avanseze pe marginea de est a Kreminnei.

Administrația ucraineană Lugansk a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc în vecinătatea Kreminnei pe 16 ianuarie, iar oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ruse au lansat atacuri fără succes asupra Makiivka și Bilohorivka, la aproximativ 23 km nord-vest și 13 km sud de Kreminna, respectiv. Un proeminent blogger rus, la rândul său, a raportat că elemente ale Diviziei a 3-a ruse de nfanterie motorizată a Armatei 20 de arme întrunite au efectuat o operațiune ofensivă nespecificată pe linia Ploschanka-Makiivka pe 15 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat poziții ucraineeene în zona Chervopopivka (la aproximativ 8 km nord-vest de Kreminna) și a efectuat un asalt cu succes asupra pozițiilor defensive ucrainene nespecificate la vest de Kreminna.

Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean lângă Dibrova. Un blogger rus a transmis, de asemenea, imagini cu o dronă a artileriei ruse care lovesc pozițiile ucrainene la sud-est de Dibrova și a susținut că forțele ruse continuă să folosească drone, în ciuda provocărilor din cauza temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile.

UPDATE 03.38 Forțele ruse au realizat câștiguri teritoriale suplimentare la nord de Bahmut în perioada 15-16 ianuarie 

Forțele Grupului Wagner au capturat stația de cale ferată Sil la nord-vest de Soledar pe 16 ianuarie. Sursele ruse au susținut că forțele ruse au capturat întregul Sil pe 16 ianuarie, deși ISW nu poate verifica această afirmație în acest moment.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat o fortăreață ucraineană la vest de Berestove (15 km nord-est de Soledar) pe 15 ianuarie, dar nu au furnizat dovezi. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Soledar, Sil și Krasnopolivka (la nord de Sil) pe 15 și 16 ianuarie.

image

UPDATE 03.11 Forțele ruse ar putea intensifica atacurile în apropiere de Klișciivka (sud-vest de Bahmut) după ce au capturat Soledar (la nord de Bahmut) într-un nou efort de a încercui Bahmut, după luni de asalturi frontale ineficiente

Un proeminent blogger rus a susținut pe 15 ianuarie că forțele ruse atacă Klișchiivka și a remarcat că progresele rusești în sudul Bakhmutului vor permite forțelor ruse să amenințe liniile terestre de comunicație (GLOC) ucrainene pe autostrada T0504 de la Chasiv Yar la Bahmut. Surse ruse au raportat că luptele grele au continuat în Klishchiivka pe 16 ianuarie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Bahmutului, Klișciivka și Maiorsk pe 15 și 16 ianuarie. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 15 ianuarie indică faptul că forțele ruse au făcut progrese marginale în sud-estul Bakhmutului, lângă groapa de gunoi Bakhmut. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale suplimentare în sudul Bahmutului pe strada Maly Troitsky, la nord de Opîtne.

UPDATE 02.57 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Avdiivka-Donețk în perioada 15-16 ianuarie

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Krasnohorivka, Novobakhmutivka, Pobyeda, Vodyane și Marinka pe 15 și 16 ianuarie.

Bloggeri ruși au raportat că elemente ale Diviziei a 42-a infanterie motorizată din Rusia, ale Diviziei 150 de infanterie motorizată și Brigada a 5-a a Corpului 1 de armată din Republica Populară Donețk duc lupte dificile pentru a avansa în Marinka, dar forțele ucrainene resping atacurile rusești începând cu 16 ianuarie.

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat să acumuleze forță de luptă pe malul de est (stânga) al Niprului, în Oblastul Herson pe 15 și 16 ianuarie

Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a raportat pe 15 ianuarie că forțele ruse și-au sporit prezența pe malul de est al râului Nipru și că elemente din Grupul Wagner au ajuns în regiunea Herson.

ISW nu a observat niciun alt raport despre forțele Grupului Wagner din regiunea Herson în acest moment. Forțele ruse au continuat tragerile de artilerie de rutină împotriva zonelor de pe malul de vest (dreapta) în Oblastul Herson, lovind inclusiv orașul Herson și împrejurimile sale.

image

UPDATE 02.12 Autoritățile de ocupație au susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât 10 drone ucrainene deasupra Mării Negre, lângă Sevastopol, pe 15 și 16 ianuarie

Nu există nicio indicație că vreuna dintre drone și-a lovit țintele.

UPDATE 01.40 Forțele ruse au continuat eforturile de a dezvolta noi rute logistice între Rusia și sudul Ucrainei, care ar putea să astfel disperseze liniile de comunicație împotriva atacurilor ucrainene

Șeful ocupației ruse al Oblastului Herson, Vladimir Saldo, a susținut că autoritățile ruse au terminat restaurarea podului Genichesk-Arabat Spit, îmbunătățind logistica transportului rusesc. Saldo a susținut, de asemenea, că autoritățile de ocupație construiesc o șosea mare care leagă zonele din spatele frontului din regiunile Herson, Zaporijia și Donețk de Crimeea și Rostov-pe-Don.

UPDATE 01.10 Forțele ruse au continuat focuri de rutină împotriva zonelor din regiunile Zaporijie, Nikolaev și Dnipropetrovsk pe 15 și 16 ianuarie

Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit infrastructura industrială din orașul Zaporijie cu rachete S-300 pe 16 ianuarie. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au lovit Berdianskul pe 15 ianuarie.

UPDATE 01.05 Kremlinul continuă să conteste public afirmațiile finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, conform cărora forțele Grupului Wagner au fost singurele responsabile pentru capturarea Soledar 

Președintele rus Vladimir Putin a atribuit succesul în primul rând Ministerului rus al Apărării (MOD) și generalului Gherasimov.

Declarația lui Putin a fost difuzată în direct la televiziunea controlată de stat și a fost probabil un efort deliberat de a submina influența lui Prigojin în spațiul informațional rusesc, având în vedere că Putin s-a abținut anterior să comenteze progresele tactice din Ucraina.

Putin a încercat, de asemenea, să demonstreze că păstrează controlul asupra mass-mediei tradiționale rusești, în timp ce Prigojin continuă să crească o audiență pe Telegram și pe alte rețele de socializare. La rândul său, Ministerul Apărării al Rusiei a continuat să raporteze că detașamentele de asalt din Districtul Militar de Sud al Rusiei (SMD) și trupele rașutiști ruse atacă pozițiile ucrainene din jurul Bahmutului și probabil a exclus în mod deliberat menționarea forțelor Wagner în briefingul zilnic din 15 ianuarie.

UPDATE 00.49 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat, probabil, indirect pe Prigojin că a dezvăluit în mod deliberat conflictul dintre Ministerul Apărării rus și Wagner în spațiul informațional rus

Peskov a încercat să risipească zvonurile despre un conflict în desfășurare între Prigojin și Ministerul Apărării Rusiei, afirmând pe 16 ianuarie că acestea sunt „produse ale manipulării informației”. Peskov, însă, a adăugat că, în timp ce majoritatea acestor manipulări provin de la „dușmanii” Rusiei, Kremlinul are „prieteni” care se comportă, de asemenea, într-un mod similar.

Este posibil ca declarația lui Peskov să-l fi vizat în mod tacit pe Prigojin, ale cărui critici la adresa Ministerului Apărării Rusiei devin din ce în ce mai nesăbuite. Peskov a continuat, de asemenea, eforturile lui Putin de a submina efortul grupului Wagner de a avansa o narațiune conform căreia doar forțele Wagner sunt responsabile pentru capturarea Soledar, menționând că rușii își vor aminti atât militarii ruși, cât și forțele Wagner pentru realizările lor.

UPDATE 00.35 Prigojin își continuă eforturile de a submina încrederea în Ministerul Apărării al Rusiei și în actorii aliniați cu Putin

Prigojin a răspuns direct la declarația lui Peskov într-o întrebare de interviu despre conflictul Ministerul Apărării-Prigojin, declarând că nu are niciun motiv să nu aibă încredere în Peskov.

Prigojin ar fi putut să infirme cu ușurință rapoartele despre conflict pur și simplu negăndu-le, dar și-a continuat tactica de a folosi mesaje deliberat vagi pentru a genera mai multe discuții în spațiul informațional rusesc, menite în cele din urmă să submineze încrederea în Ministerul Apărării și Putin. De asemenea, Prigojin a oferit medalii forțelor Wagner pentru capturarea Soledarului pe 15 ianuarie, inclusiv decorarea simbolică a unui luptător care a primit anterior o medalie de curaj de la Putin.

UPDATE 00.23 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că războiul din Ucraina se află într-o „fază decisivă”

Stoltenberg a declarat, pe 15 ianuarie, publicației germane Handelsblatt că țările NATO recunosc situația actuală și trebuie „să ofere Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga.” Declarația lui Stoltenberg susține evaluarea ISW din 15 ianuarie conform căreia Kremlinul probabil intenționează să ia măsuri strategice decisive în 2023.

Declarația lui Stoltenberg nu presupune că războiul este în faza finală sau că forțele ruse plănuiesc să folosească toate resursele disponibile în acțiuni iminente. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor ucrainene, Andrii Iusov, a remarcat pe 15 ianuarie că președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că forțele ruse nu pot lua rapid Ucraina și ia în considerare să poarte un război prelungit de uzură.

ISW a remarcat pe 15 ianuarie că Kremlinul își păstrează obiectivele maximaliste pe termen lung de a ocupa Ucraina și probabil că ia în considerare mai multe căi de acțiune pentru a atinge aceste obiective.

Stoltenberg a respins preocupările repetate ale cancelarului german Olaf Scholz că furnizarea occidentală de arme Ucrainei ar putea provoca o escaladare nucleară. Stoltenberg a declarat că „acest risc de utilizare a armelor nucleare este scăzut” și că țări, inclusiv China, au transmis Kremlinului că „armele nucleare nu trebuie folosite”.

Declarațiile lui Stoltenberg se aliniază cu evaluările ISW, conform cărora Kremlinul este extrem de puțin probabil să folosească arme nucleare în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un proeminent blogger militar rus a reînviat discuțiile de dinainte de februarie 2022 despre intenția Kremlinului de a aduce la putere în Ucraina, pe aliatul apropiat al lui Putin, Viktor Medvedciuk

Igor Ghirkin, un fost ofițer rus și o voce naționalistă proeminentă, a susținut pe 16 ianuarie că Kremlinul speră să-l plaseze pe Medvedciuk în fruntea unui guvern alternativ ucrainean.

Ghirkin și bloggerul Sașa Kots, legat de Kremlin, au criticat adecvarea lui Medvedciuk și fezabilitatea ca acesta să ia vreodată o astfel de poziție.

Această conversație seamănă cu speculațiile anterioare ale mass-media cu privire la un potențial plan al Kremlinului de a-l instala fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici ca lider al țării la începutul anului 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite