Secretarul general al ONU lansează o misiune de informare privind bombardarea centrului de arest preventiv din Olenivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: gov.md
Foto: gov.md

António Guterres a remarcat că ONU „a primit solicitări din partea Rusiei şi Ucrainei de a efectua o investigaţie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunţat că lansează o misiune de constatare a faptelor legate de bombardarea centrului de detenţie preventivă din Yelenovka din Republica Populară Doneţk (RPD). Declaraţia a fost făcută miercuri de secretarul general al organizaţiei mondiale, vorbind în cadrul unei conferinţe de presă despre cel de-al treilea raport al Global Response Group la criza alimentară, energetică şi financiară.

Guterres a remarcat că ONU „a primit solicitări din partea Rusiei şi Ucrainei de a efectua o investigaţie”. „Am luat o decizie în conformitate cu puterile şi capacităţile mele de a lansa o misiune de stabilire a faptelor”, a spus secretarul general al ONU. El a subliniat că „nu are autoritatea de a deschide o anchetă penală”.

„Sarcinile sunt pregătite în cadrul acestei misiuni de constatare a faptelor, ele vor fi raportate guvernelor Rusiei şi Ucrainei”, a explicat Guterres. El şi-a exprimat speranţa că „se va putea ajunge la un acord asupra sarcinilor acestei misiuni”. „În acelaşi timp, căutăm oameni competenţi şi independenţi care ar putea lua parte la misiunea de stabilire a faptelor”, a subliniat secretarul general al ONU.

"Sperăm că ambele părţi vor oferi acces la toate facilităţile pentru a obţine toate datele necesare pentru a putea stabili adevărul despre ceea ce s-a întâmplat. Aceasta este o problemă la care lucrăm într-un mod foarte serios", a spus Guterres, menţionând că şeful biroului său, Courtney Rattree, va coordona crearea misiunii.

Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, a raportat că, pe 29 iulie, Forţele Armate ale Ucrainei (AFU) au lansat o lovitură cu sistemul american de rachete cu lansare multiplă HIMARS asupra unui centru de detenţie preventivă lângă Ielenovka, unde erau ţinuţi prizonieri de război ucraineni. Conform ultimelor date, 50 de ucraineni au fost ucişi în urma atacului cu rachete, iar 73 de prizonieri de război au fost duşi la instituţii medicale cu răni grave.

După cum a raportat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, în interesul efectuării unei investigaţii obiective a atacului asupra centrului de arest preventiv din Yelenovka, Rusia a invitat oficial experţi din ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite