Moscova, acuzată din nou de crime de război: Germania pledează pentru înființarea unui tribunal special

0
Publicat:

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a pledat luni pentru înfiinţarea unui tribunal special pentru tragerea la răspundere a oficialilor ruși în legătură cu atrocitățile din Ucraina.

Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE

Moscova se confruntă cu noi acuzaţii de crime de război după atacul cu rachete care a omorât cel puțin 40 de civili, potrivit ultimului bilanț disponibi, în orașul Dnipro, în estul Ucrainei.

Într-un discurs rostit la Haga, Olanda, Annalena Baerbock a lansat un apel la un „nou format” de tribunal pentru „a-i aduce pe liderii ruşi în faţa justiţiei”, utilizând eventual legislaţia ucraineană, dar cu sediul în străinătate şi cu judecători internaţionali, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters.

Procurorul Curții Penale Internaţionale (CPI), care anchetează crime de război şi crime împotriva umanităţii, a afirmat că Ucraina este o „scenă a crimei”. Dar CPI nu are competenţă asupra crimelor de agresiune ale trupelor ruse, deoarece Rusia nu figurează printre semnatarii Tratatului fondator de la Roma al CPI.

De la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022, s-au înmulţit apelurile pentru crearea unui tribunal menit judecării crimelor de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei.

„Ideea noastră cu unii partenerii este că un tribunal şi-ar putea extrage competenţa sa din dreptul penal ucrainean. Este important pentru noi să avem o componentă internaţională, de exemplu, un loc în afara Ucrainei, cu sprijin financiar din partea partenerilor şi cu procurori şi judecători internaţionali”, a declarat Baerbock într-un discurs rostit la Academia de Drept Internaţional de la Haga.

Într-un mesaj publicat pe Twitter după rostirea acestui discurs, Ministerul de Externe al Germaniei subliniază că Annalena Baerbock a dorit „să susţină Ucraina la nivel internaţional în ceea ce priveşte crearea unui tribunal special pentru agresiune la Haga”.

Annalena Baerbock s-a pronunţat pentru modificarea statutului CPI, cu sediul la Haga, pentru ca această instanţă a ONU să poată eventual să tragă la răspundere responsabili ruşi pentru agresiune.

Singura altă cale la ora actuală trece printr-o rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU, dar s-ar confrunta cu un veto din partea Rusiei, membră permanentă a acestui for.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite