Italia nu va atinge ţinta NATO de 2% din PIB, potrivit ministrului Apărării

0
Publicat:

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a anunţat în Parlamentul de a Roma că bugetul alocat acestui minister va fi unul auster, ceea ce îndepărtează şi mai mult Italia de ţinta NATO de 2% din PIB care ar trebui alocat cheltuielilor militare, informează Agerpres.

Guido Crosetto, foto facebook
Guido Crosetto, foto facebook

La summitul din 2014, liderii NATO au convenit ca ţările membre să se îndrepte spre atingerea unei ţinte de cheltuieli militare de cel puţin 2% din PIB în termen de un deceniu, însă guvernul italian precedent, condus de Mario Draghi, a amânat acest obiectiv cu patru ani.

Bugetul militar al Italiei nu doar că va fi auster în 2024, ci urmează să fie redus din nou în acest an, a precizat, miercuri, oficlialul italian. Cheltuielile de apărare ale Italiei s-au diminuat constant, de la 1,59% din PIB în 2020, la 1,46% în 2023, şi „vor scădea probabil din nou în acest an”, a afirmat Guido Crosetto.

În urma invaziei ruse în Ucraina, membrii europeni ai NATO sunt sub presiune pentru a-şi spori capacităţile de apărare şi au ajuns din nou sub tirul fostului preşedinte american şi actual candidat la un nou mandat, Donald Trump, pentru că nu contribuie suficient la bugetul alianţei militare. Declaraţiile acestuia, potrivit căruia statele care nu îndeplinesc acest obiectiv nu vor mai fi susţinute de NATO, au fost dezaprobate de Alianţă, care a ţinut să precizeze că astfel de afirmaţii fac un mare deserviciu tuturor, mai ales în contextul actual.

În noiembrie, ministrul Guido Crosetto a declarat în parlament că până şi ţinta mai puţin ambiţioasă a anului 2028 este dificilă.

Italia se confruntă cu constrângeri bugetare stricte, fiind a doua cea mai îndatorată ţară din zona euro, după Grecia. Totuşi, ministrul italian al Apărării a reafirmat miercuri angajamentul de sprijin în continuare pentru Ucraina în războiul contra agresiunii ruse, după ce şefa guvernului, Giorgia Meloni, a semnat săptămâna trecută un acord de securitate pe 10 ani cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite