FT: NATO va anunța că cei 18 membri ai săi vor cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2024

0
Publicat:

Potrivit diplomaților europeni, creșterea cheltuielilor pentru apărare ale țărilor NATO este un element al unei strategii menite să limiteze posibilele consecințe negative ale revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Alianța Nord-Atlantică va anunța miercuri că cheltuielile pentru apărare ale celor 18 membri ai săi vor atinge sau depăși ținta de 2% din PIB în 2024, relatează Financial Times, citând surse din NATO .

NATO se așteaptă ca aproximativ două treimi dintre aliații săi să atingă ținta de 2% în 2024”, a spus sursa.

În 2016, doar cinci membri ai alianței au alocat mai mult de 2% din PIB pentru nevoile de apărare. La sfârșitul anului 2022, erau 7 astfel de țări, iar în 2023 această cifră a ajuns la 11.

După cum spun diplomații europeni publicației, creșterea cheltuielilor pentru apărare ale țărilor NATO este un element al strategiei menite să limiteze posibilele consecințe negative ale întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă.

Se propune, de asemenea, ca în viitor atenția alianței să se concentreze asupra problemelor cheie pentru Trump, de a controla China și a combate terorismul. "Se vorbește mult [despre Trump] chiar acum. Care este cea mai bună modalitate de a construi o relație cu viitorul președinte Trump? <...> În esență, este o combinație de lingușire și fermitate", a spus un diplomat înalt de la NATO pentru FT.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite