Geoană: Statele Unite au cerut alianților din NATO să cheltuie mai mult pentru apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, cu ocazia Aspen Security Forum, că la Summitul de la Vilnius s-a ajuns la o decizie comună ca toate statele din Alianță să cheltuie cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Mircea Geoană, secretar general-adjunct FOTO Inquam Photos
Mircea Geoană, secretar general-adjunct FOTO Inquam Photos

Secretarul General Adjunct al NATO a participat joi, în Statele Unite ale Americii, la Aspen Security Forum, unde a avut un dialog cu jurnalistul David Sanger, de la prestigiosul cotidian „The New York Times”. La conferință au fost prezenți și Jake Sullivan, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională; Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA; William Burns, directorul CIA; Christine E. Wormuth, Secretar al Armatei SUA; James Cleverly, ministrul britanic al Afacerilor Externe, și Chrystia Freeland, vicepremier și ministru de Finanțe al Canadei.

Este un lucru pe care SUA, de mulți ani și multe administrații, l-au cerut aliaților europeni și Canadei: să cheltuiască mai mult pentru apărare. Și toți aliații au decis la Vilnius că vor cheltui cel puțin 2% din PIB. Acesta este un minim, dar faptul că economii mari, cum ar fi Germania, Italia, Olanda, Spania, vor merge la 2% sau mai mult în sine este o investiție masivă”, a punctat Mircea Geoană.

Revitalizarea bazei industriale

Secretarul General Adjunct al NATO a precizat că liderii Alianței au decis să aibă și „un plan de acțiune industrială.” „Ne intensificăm producția, ne revitalizăm baza industrială. Ceea ce face NATO foarte bine este să trimită un semnal de cerere atât industriei de apărare din țările aliate, cât și către sectorul tehnologic, către companiile din domeniul tehnologiei”, a punctat înaltul oficial.

În legătură cu Ucraina, Mircea Geoană a apreciat că, la Summitul de la Vilnius, deciziile luate nu au reprezentat doar „un fel de îmbunătățire cosmetică” a relației Alianței cu această țară, ci „o schimbare profundă”.

Secretarul General, Jens Stoltenberg, a spus să avem un Consiliu NATO-Ucraina, care este o îmbunătățire masivă a relației noastre cu Ucraina. Și a mai spus un lucru pe care îl repet aici, la Aspen: la Vilnius, Ucraina a fost primită ca un egal”, a completat înaltul oficial.

Exemplul României

Secretarul General Adjunct al NATO a dat exemplu România, care a fost refuzată inițial să intre în NATO, la Summitul de la Madrid, dar a perseverat. „România și multe țări din regiune, după căderea comunismului, au aspirat și în cele din urmă au aderat la NATO. De ce? Pentru că am crezut în această alianță și am perseverat. Prima dată, la Madrid, cred că vă amintiți că România a fost refuzată. Noi am continuat”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a subliniat că, pentru a adera la Alianță, „Ucraina trebuie să facă mai multe reforme, nu doar să câștige războiul” și s-a declarat convins că acest lucru se va întîmpla.

Mai este încă de lucru în ceea ce privește guvernarea, economia, nu doar economia de război. De aceea, spun cu încredere că Ucraina va fi alături de noi. Faptul că Uniunea Europeană le oferă, de asemenea, o cale de aderare, care este mult mai accelerată decât înainte, este, de asemenea, un lucru bun. Așadar, dacă punem laolaltă NATO și Uniunea Europeană și angajamentul nostru față de Ucraina, aș spune că vor fi alături de noi mai devreme sau mai târziu”, a concluzionat Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite