Tancuri sovietice din Ucraina, distruse de ruși în invazie, expuse la un muzeu dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial, lângă Sank Petersburg

0
Publicat:

Tancurile ucrainene din epoca sovietică capturate în timpul invaziei Rusiei asupra vecinului său au apărut la un muzeu al celui de-Al Doilea Război Mondial din afara Sankt-Petersburgului înainte de deschiderea așteptată a expoziției, potrivit fotografiilor și rapoartelor publicate în weekend, relatează The Moscow Times.

Expoziția a fost supranumită „Lecții neînvățate ale fascismului” Foto: Olga MALTSEVA / AFP
Expoziția a fost supranumită „Lecții neînvățate ale fascismului” Foto: Olga MALTSEVA / AFP

Utilizatorii rețelelor de socializare rusești au criticat ca fiind nepotrivită amplasarea vehiculelor blindate confiscate în timpul invaziei de aproape un an a Ucrainei la muzeul "Spargerea asediului Leningradului" din orașul Kirovsk.

Potrivit publicației independente Sota, localnicii  au remarcat absența flagrantă a echipamentelor NATO și a lansatoarelor de rachete HIMARS furnizate de SUA pe care armata Rusiei s-a lăudat în mod regulat că le-a capturat sau le-a distrus.

Ea a adăugat că tancurilor T-72 din epoca sovietică le lipsea armura cu șipci, care este concepută pentru a proteja vehiculele de atacuri, ceea ce a stârnit speculații că ar fi fost adecvată pentru nevoile armatei ruse.

Muzeul a refuzat să facă comentarii despre vehiculele ucrainene T-72 și vehiculele de luptă amfibie BTR-4 din 2014 amplasate pe terenul său și nu a specificat data preconizată a deschiderii expoziției, potrivit site-ului de știri Radio Svoboda, finanțat de SUA.

Site-ul de știri regional 47news.ru a raportat duminică că expoziția este organizată de un senator federal și urmează să fie deschisă pe 27 ianuarie, ziua în care armata sovietică a ridicat asediul nazist al Leningradului, care a fost redenumit Sankt Petersburg după prăbușirea U.R.S.S.

Supranumită „Lecții neînvățate ale fascismului”, expoziția este de așteptat să prezinte armuri rusești moderne, cu turelele sale îndreptate către trofeele ucrainene și alte arme ucrainene.

Trofeele ucrainene au fost expuse în expoziții la nivel național în primele luni ale invaziei Rusiei, care a fost lansată în februarie anul trecut.

La Moscova, acele expoziții au inclus „trofee” pe care soldații ruși le-au adus înapoi din Ucraina – inclusiv o vestă antiglonț, o uniformă militară ucraineană și o insignă ucraineană – care au fost descrise drept „exponate unice” furnizate de Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, Ucraina a afișat în mod regulat tancuri rusești și alte echipamente militare capturate în centrul Kievului.

Analiştii estimează că peste 1.600 de tancuri ruseşti şi 2.800 ucrainene au fost distruse, capturate, avariate sau abandonate în timpul războiului de aproape 11 luni.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite