Geniul militar Bernard Montgomery a creat un plan secret pentru „a câştiga inimile şi încrederea germanilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Bernard Montgomery
Generalul Bernard Montgomery

Un plan secret al feldmareşalului britanic Bernard Montgomery, unul dintre cei mai importanţi comandanţi militari britanici din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost scos la iveală la aproape 70 de ani de la redactarea lui. Britanicul îşi propusese să ajute Germania să se reabiliteze după căderea nazismului şi a creat o strategie prin care voia „să câştige inimile germanilor”.

Montgomery a creat o strategie prin care să câştige inimile şi încrederea germanilor, după ce Aliaţii au preluat controlul ţării lor la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează cotidianul „The Daily Mail”. Potrivit documentului, geniul militar britanic era convins că soldaţii străini trebuiau să se implice în conversaţii cu localnicii şi să se joace cu cei mici, în public.

El îi încuraja pe oameni să se întâlnească şi să socializeze în localuri sau asociaţii pentru a crea „un bastion puternic împotriva nazismului”. Obiectivul său era acela de a înlocui în mod progresiv sentimentul de frică inoculat de propaganda nazistă şi de a reda germanilor speranţa şi stabilitatea unei democraţii.

Montgomery a subliniat că Biserica este un element vital în procesul de reintegrare a germanilor într-o lume civilizată, după ce au trecut prin episodul întunecat al nazismului.

Iniţial, soldaţii străini sosiţi în Germania după cel de-Al Doilea Război Mondial îi tratau cu ostilitate pe localnici, nefiindu-le permis să le zâmbească sau să le vorbească. Astfel, Aliaţii au considerat că îi vor face pe germani să înţeleagă cât de mult rău au provocat lumii întregi, notează publicaţia britanică.

Documentul, calificat „top secret”, a fost scris pe 14 iulie 1945, la două luni după ce Germania a capitulat, iar Hitler s-a sinucis. Proiectul va fi prezentat în cadrul unei licitaţii, fiind anterior păstrat de un ofiţer de rang înalt al serviciilor americane de informaţii, iar specialiştii se aşteaptă să fie vândut la aproximativ 8.000 de dolari aproape 5.900 de euro).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite