Israelul, la un pas de a interzicea folosirea cuvintelor legate de nazism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neonazist din Rusia. FOTO Reuters
Neonazist din Rusia. FOTO Reuters

Israelul avansează procedurile legale pentru a legaliza propunerea de lege care interzice folosirea cuvântului „nazist” şi folosirea simbolurilor asociate cu nazismul, cum ar fi svastica. Iniţiativa politicienilor care au elaborat acest proiect d elege este criticată de alţi colegi care au atras atenţia că interdicţia ar putea încălca dreptul fundamental al libertăţii de exprimare.

Parlamentul Israelian a votat în favoarea miercuri în favoarea legii, cu o majoritate de 44 de susţineri faţă de 17 respingeri. În cazul în care va intra în vigoare, legea presupune o pedeapsă maximă de până la şase luni de închisoare şi o amendă de cel mult 28.700 de dolari.

Propunerea de lege prevede folosirea cuvântului „nazist” („nazi”) doar în scop educaţional şi de documentare.

Susţinătorii acestei legi spun că este necesară pentru a combate antisemitismul din ce în ce mai accentuat.

„Trebuie să fim liderii acestei bătălii, ai acestei lupte, aşa încât să încurajăm şi alte ţări (să ne urmeze modelul)”, a declarat Shimon Ohayon, politician israelian, susţinător al proiectului de lege. „Noi (evreii, în ţara noastră, avem suficiente cuvinte şi expresii pentru a ne exprima opiniile. Ceea ce îmi doresc este să lăsaţi deoparte această situaţie specială care are legătură cu trecutul nostru, vă rog”, a explicat politicianul, citat de „The New York Times”.

Pe de altă parte, însă, proiectul de lege are proprii opozanţi. „Este oare drept ca o ţară democrată să interzică un întreg univers de imagini în comunicarea piblică? Având în vedere importanţa dreptului de libertate a exprimării, orice restricţii trebuie analizate cu mare atenţie„, a declarat Hyehuda Weinstein, procuror israelian, citat de „The Times of Israel”.

Proiectul de lege trebuie acum să fie votat de membrii unei comisii, iar ulterior ajunge din nou la parlament pentru votul final.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite