Gard la granița dintre Finlanda și Rusia: premierul Sanna Marin, convins că are „sprijin larg”

0
Publicat:

Prim-ministrul Finlandei Sanna Marin a declarat marți că este convinsă că există un „sprijin larg” în cadrul Parlamentului pentru construirea unui gard la granița țării nordice cu Rusia, așa cum au propus oficialii poliției de frontieră finlandeze, relatează ABC News.

Granița dintre Finlanda și Rusia măsoară 1.340 de kilometri Foto: Twitter/ @zoyashef
Granița dintre Finlanda și Rusia măsoară 1.340 de kilometri Foto: Twitter/ @zoyashef

Este o chestiune pentru a asigura supravegherea adecvată a graniței (estice) a Finlandei în viitor”, a declarat prim-ministrul Sanna Marin reporterilor, înainte de o întâlnire cu grupurile parlamentare pe tema gardului de frontieră.

Poliția de frontieră finlandeză a sugerat anterior acoperirea unor părți ale graniței de 1.340 de kilometri pe care Finlanda o împarte cu Rusia, cea mai lungă dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru a ajuta la prevenirea posibilei migrații ilegale pe scară largă - o preocupare care a crescut la Helsinki, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Pe baza unei analize a riscurilor efectuată de oficialii de frontieră, gardul ar avea o lungime totală de până la 260 de kilometri  și ar acoperi zone care au fost identificate ca prezentând un potențial risc pentru migrația pe scară largă din Rusia.

Principalele părți ale gardului ar putea fi ridicate în sud-estul Finlandei, unde este cel mai mare trafic de frontieră către și dinspre Rusia, dar unele secțiuni ar putea fi construite și în jurul puntelor de frontieră din nord.

Construcția gardului ar dura până la patru ani și se preconizează că va costa în total câteva sute de milioane de euro, potrivit agenției de știri finlandeze STT.

Presa finlandeză a raportat că proiectul este sprijinit de partidele din guvernul de coaliție de centru-stânga al lui Marin și deopotrivă de cele din opoziție.

O secțiune a gardului pe o lungime de aproximativ trei kilometri  ar putea fi construită în curând, în cadrul unui proiect pilot. Însă decizia privind construcția întregului gard ar putea fi amânată pentru următorul guvern, deoarece Finlanda va organiza alegeri generale în aprilie 2023. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite