Cercetătorii au descoperit noi factori de risc, de natură genetică, pentru fibroza pulmonară idiopatică

0
Publicat:

Noi variante genetice care cresc riscul de apariţie a unei boli pulmonare rare şi severe au fost descoperite de o echipă internaţională de cercetare condusă de Finlanda, informează agenţia Xinhua.

Cercetătorii au descoperit noi factori de risc de natură genetică pentru fibroza pulmonară idiopatic
Cercetătorii au descoperit noi factori de risc de natură genetică pentru fibroza pulmonară idiopatic

Studiul a identificat şapte factori de risc genetici pentru fibroza pulmonară idiopatică.

"Cele mai multe dintre genele de risc pe care le-am identificat acum sunt complet noi, iar funcţia lor în plămâni este necunoscută", a declarat Juulia Partanen, cercetătoare la Universitatea din Helsinki şi autoare principală a studiului.

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală gravă a plămânilor care generează apariţia de cicatrici la nivelul acestor organe şi pentru care în prezent nu există un tratament. Studiile genetice efectuate asupra acestei boli sunt, prin urmare, deosebit de importante pentru a dezvolta noi tratamente.

Există doar un număr restrâns de pacienţi cu fibroză pulmonară idiopatică în Finlanda (aproximativ o mie), ceea ce a însemnat că, pentru acest studiu, colaborarea internaţională şi împărtăşirea datelor au fost esenţiale.  

La studiu au participat aproximativ 1,4 milioane de persoane din întreaga lume, printre aceştia numărându-se peste 11.000 de pacienţi cu fibroză pulmonară idiopatică, de peste patru ori mai mult comparativ cu numărul celor implicaţi în cea mai amplă cercetare realizată anterior asupra acestei afecţiuni.

"Cercetarea în genetică s-a concentrat anterior în mare măsură asupra populaţiilor europene", a declarat Jukka Koskela, cercetător la Universitatea din Helsinki, adăugând că este nevoie de mai multe studii la nivel global pentru a identifica alţi factori de risc genetici asociaţi acestei boli.

Studiul a confirmat, de asemenea, constatări anterioare conform cărora există un fond genetic comun pentru fibroza pulmonară idiopatică şi COVID-19 în formă severă. S-a constatat, totodată, că un total de şapte factori de risc genetici pentru fibroza pulmonară influenţează riscul de a dezvolta boli severe ca urmare a infectării cu coronavirus.  

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific Cell Genomics.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri