Franţa: Protest în masă faţă de legea mariajului gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de francezi au protestat duminică în centrul Parisului faţă de legea care le permite persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească, iar forţele de ordine au avut mai multe altercaţii cu protestatarii de dreapta.

Organizatorii au decis să pună în practică demonstraţia, care a fost planificată cu mult timp în urmă, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de noua lege adoptată, dar şi pentru a-şi arăta frustrarea faţă de preşedintele Franţei, Francois Hollande, care a susţinut legalizarea căsătoriei persoanelor gay încă din campania pentru prezidenţiale de anul trecut, informează „Huffington Post“.

Protestatarii au pornit demonstraţiile din trei zone diferite din Paris, iar spre după amiază au ocupat zona Les Invalides, în apropiere de râul Sena.

Odată cu sosirea nopţii, sute de protestatari au avut altercaţii cu poliţia, au aruncat sticle şi au fugărit jurnalişti.

În mulţime, un protestatar avea cu el un măgar cu o pancartă pe care era inscripţionat mesajul: „Sunt un măgar, l-am votat pe Hollande“.

Ministrul Manuel Valls a declarat că poliţia a arestat în jur de 100 de protestatari de dreapta, care au refuzat să plece după terminarea demonstraţiei.

În noaptea dinaintea protestului, 50 de persoane au fost arestate după ce s-au legat de nişte bariere de metal plasate în mijlocul Champs Elysées, potrivit „The Guardian“.

Poliţia estimează că în jur de 150.000 de persoane au participat la protestul din Paris, în timp ce organizatorii afirmă pe contul lor de Twitter că au fost prezenţi mai mult de un million de oameni.

Un protest similar, care a avut loc în luna martie a acestui an, a atras în jur de 300.000 de protestatari.

Noua lege a fost adoptată săptămâna trecută, Franţa devenind cea de-a 14-a ţară din lume care legalizează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite