Proteste anti-gay la Paris, Varşovia şi Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbătă, la Kiev, s-a desfăşurat primul marş gay, militanţii pentru „apărarea familiei” fiind ţinuţi de o parte de poliţia ucraineană FOTO Reuters
Sâmbătă, la Kiev, s-a desfăşurat primul marş gay, militanţii pentru „apărarea familiei” fiind ţinuţi de o parte de poliţia ucraineană FOTO Reuters

Mai multe proteste faţă de căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex au avut loc, în acest sfârşit de săptămână, în oraşe importante ale lumii precum Paris şi Rio de Janeiro. Zeci de militanţi anti-gay au fost arestaţi în timpul protestelor din Rusia şi Franţa.

Poliţiştii parizieni au arestat aproximativ 50 de protestatari, care se adunaseră duminică la un miting anti-gay. Manifestanţii au blocat pentru câteva zeci de minute cel mai renumit bulevard din capitala Hexagonului, Champs-Elysees, însă au fost ulterior dispersaţi de poliţişti.

Potrivit „Le Parisien”, duminică după-amiază mii de oameni, 200.000 potrivit unor estimări, vor ieşi în stradă pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de legea semnată săptămâna trecută de preşedintele Franţei, Francois Hollande, care permite cuplurilor gay să se căsătorească şi să adopte copii. În ajunul protestului, care va fi atent monitorizat de 4.500 de poliţişti, manifestanţii au arborat o banderolă pe faţa cunoscutului magazin FNAC.

În solidaritate cu francezii, zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă duminică, la Varşovia, pentru a apăra valorile tradiţionale ale familiei. Thibaud Contamine, coorganizator al manifestaţiei francezilor rezidenţi în Polonia, a afirmat că „nu este doar o problemă a Franţei! Este o problemă a întregii Europe, care slăbeşte familia adevărată!”.

Organizate în Polonia pentru a opta oară, marşurile pentru apărarea valorilor tradiţionale ale familiei se desfăşoară în sute de oraşe din întreaga ţară, între care Cracovia (sud), Lublin (est) şi Poznan (vest), scrie France Presse.

În Rio de Janeiro s-a organizat sâmbătă „Marşul în numele lui Iisus”, un eveniment anual la care au participat zeci de mii de creştini evanghelişti. Ei au protestat împotriva legii adoptate recent, care permite cuplurilor homosexuale să se căsătorească.

Marşul, la care au participat aproximativ 100.000 de oameni, s-a încheiat cu o predică, rugăciuni comune şi un concert. La această acţiune au participat primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, şi alţi cunoscuţi politicieni brazilieni.

Pe de altă parte, tot în acest sfârşit de săptămână, a avut loc primul marş gay din Ucraina, la care au participat câteva zeci de activişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite