Manifestaţie împotriva expulzării romilor, la Paris. „Astăzi romii, mâine cine? Opriţi rasismul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii ani, Franţa a expulzat mii de ţigani români FOTO Reuters
În ultimii ani, Franţa a expulzat mii de ţigani români FOTO Reuters

Sute de persoane au manifestat sâmbătă, la Paris, pentru a cere guvernului socialist să-şi modifice politica faţă de romi, deplângând „expulzările care continuă”, notează agenţia France Presse.

La protest au participat familii de romi, susţinute de reprezentanţi ai unor asociaţii şi organizaţii politice. Potrivit organizatorilor, protestul a adunat o mie de persoane, însă poliţia franceză a susţinut că a fost vorba doar despre 450 de persoane.

Pe pancartele fluturate în timpul manifestaţiei paşnice de la Paris se puteau citi mesaje precum „Astăzi romii şi mâine cine? Opriţi rasismul! Egalitate în drepturi!”, „nu expulzărilor fără asigurarea unor locuinţe” şi „romii, cetăţeni europeni”. Printre manifestanţi, o fetiţă purta îmbrăcăminte pe care se putea citi: „Nu vreau să fiu expulzată".

Saimir Mile, preşedintele asociaţiei Vocea Romilor, a denunţat o "politică de teroare şi represiune". "Noi nu suntem o problemă (...) Noi suntem aici, vom rămâne aici şi nu cerem altceva decât drepturi care sunt ale noastre", a declarat el.

"În Franţa, este scris Libertate, egalitate, fraternitate. Dar îmi este greu să cred. Nu sunt un hoţ, nu creez probleme. Vreau doar să trăiesc liniştit aici şi să muncesc. În loc de asta, mi se sparge baraca, sunt insultat", a afirmat pentru AFP Boti Sorin, un rom în vârstă de 38 de ani, care locuieşte într-o tabără din Saint-Denis, în apropiere de Paris.

Rotaru Constantin, în vârstă de 38 de ani, român, a ajuns în regiunea pariziană în urmă cu patru ani. El caută prin gunoaie şi vinde ce găseşte pentru a-şi hrăni soţia şi cei patru copii. "Ca şi voi, ca oricine, vreau să muncesc şi să plătesc taxe aici", a afirmat el pentru AFP.

În 2012, Franţa a expulzat 12.800 de români şi bulgari dintr-un număr record de aproape 37.000 de repatrieri.

Dar numărul românilor şi bulgarilor repatriaţi ar urma să scadă în 2013, după decizia autorităţilor de a suprima ajutorul de repatriere care le era acordat (300 de euro de adult şi 100 de euro de copil minor).

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite