Forțele ruse cresc presiune pe frontul de est al Ucrainei. Orașul Ciasiv Iar din estul regiunii Donețk pare să fie următoarea lor țintă majoră

0
Publicat:

Ucraina a avertizat vineri că un oraș cheie din prima linie intră sub „foc constant” din cauza avansării trupelor ruse, deoarece Moscova a spus că a cucerit un alt sat mic.

Bombardamente rusești asupra regiunii Donețk FOTO EPA-EFE

Avansurile Rusiei pe câmpul de luptă au venit în momentul în care Ucraina a declarat că a distrus cel puțin șase avioane militare la o bază aeriană rusă într-unul dintre cele mai mari atacuri cu drone peste noapte din ultimele săptămâni.

Încurajate de avantajul lor în trupe și arme, forțele ruse sunt în ofensivă, scrie AFP.

Orașul ucrainean Ciasiv Yar din estul regiunii Donețk pare să fie următoarea lor țintă majoră.

„Orașul a devenit și mai periculos”, a declarat vineri pentru AFP șeful administrației militare Ciasiv Iar, Serghi Ciauș, în timpul unui interviu în orașul Kramatorsk din apropiere.

„Dacă înainte erau momente în care era liniște în oraș, acum nu mai e liniște... Este foc constant”, a spus el.

Atât bloggerii militari ucraineni, cât și ruși cu legături cu forțele armate au informat vineri că trupele ruse au ajuns la periferia orașului.

Ciauș a refuzat să comenteze aceste rapoarte. El a spus că mai locuiesc acolo aproximativ 770 de oameni.

„Nu a mai rămas o singură clădire intactă”, a adăugat el.

Ciasiv Iar este un important centru logistic pentru forțele Kievului și se află la câțiva kilometri vest de Bahmut, care a fost aplatizat de luni de focuri de artilerie înainte de a fi cucerit de Rusia în mai anul trecut.

Rusia și-a asigurat recent primele câștiguri teritoriale de la cucerirea Bahmut și încearcă acum să continue împotriva unităților ucrainene blocate de întârzierile în furnizarea de ajutor militar vital occidental.

Baza aeriană atacată

Mai la sud, armata rusă a susținut vineri că a capturat micul sat Vodiane, la marginea orașului Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele sale „au reușit să ne stabilizeze pozițiile” și au oprit avansurile Rusiei, în ciuda „lipsiei de obuze și a unei încetiniri semnificative a aprovizionării”.

Zelenski a inspectat fortificațiile militare aflate în construcție în regiunea de nord a Cernihivului, potrivit unui videoclip difuzat vineri de biroul său.

Kievul și-a intensificat atacurile aeriene asupra teritoriului rus

Cu trupele sale în defensivă, Kievul și-a intensificat atacurile aeriene asupra teritoriului rus, vizând atât ținte militare, cât și instalațiile energetice, în încercarea de a elimina rezervele de combustibil și echipamente ale Rusiei pentru invazia sa.

Kievul a trimis peste 50 de drone asupra teritoriului rus peste noapte, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, fiind unul dintre cele mai mari atacuri din ultimele săptămâni.

O sursă de securitate din Kiev a declarat pentru AFP că o lovitură cu drone asupra bazei aeriene Morozovsk din regiunea Rostov din sudul Rusiei a distrus cel puțin șase avioane rusești și „alte opt au fost grav avariate”.

„Aceasta este o operațiune specială importantă care va reduce semnificativ potențialul de luptă al rușilor”, a spus sursa. AFP nu a putut verifica afirmațiile.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și trupele ucrainene au efectuat una dintre cele mai mari serii de lovituri cu drone împotriva țintelor militare din Rusia, vizând cel puțin patru baze aeriene rusești, în noaptea de 4 spre 5 aprilie.

Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW ) nu a găsit încă nicio dovadă vizuală că trupele ucrainene au avariat sau distrus aeronave sau infrastructură la oricare dintre cele patru baze aeriene care au fost atacate de drone vineri seara.

Analiștii militari au remarcat că imaginile de geolocalizare arată explozii și activarea sistemelor rusești de apărare aeriană la toate bazele aeriene, cu excepția bazei aeriene de lângă Eisk.

Imaginile din satelit obținute pe 4 aprilie indică faptul că baza aeriană Engels avea: trei bombardiere strategice grele Tu-160, cinci bombardiere strategice Tu-95, un avion de transport Il-76 și un bombardier Tu-22; zece avioane de antrenament de luptă L-39, cinci avioane de transport An-26, avioane de transport An-74, avioane de transport An-12, patru avioane Su-27, patru avioane Su-25, o aeronavă Su-30, mai multe Ka-52 și Mi-8 la baza aeriană Eisk; 29 de avioane, majoritatea Su-34, pe aerodromul Morozovsk.

ISW a remarcat, de asemenea, că loviturile cu drone ucrainene tind să vizeze numai baze aeriene individuale din Rusia, iar capacitatea Ucrainei de a lovi patru baze aeriene separate într-o serie de lovituri este o creștere notabilă a capacității.

ISW consideră că loviturile ucrainene împotriva țintelor din interiorul Rusiei sunt o componentă necesară a campaniei ucrainene de degradare a industriilor care sprijină eforturile și capacitățile militare rusești.

Forțele ruse folosesc în mod regulat bombardiere strategice Tu-95 staționate la Baza Aeriană Engels pentru a lansa rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 împotriva țintelor din Ucraina, iar în 2023, armata rusă a operat de aici aproximativ 60 de avioane Tu-95. Dacă lovitura este confirmată, pierderea potențială a aproximativ cinci la sută din bombardierele strategice Tu-95 ale Rusiei într-o singură lovitură ar fi semnificativă.

Rusia a declarat că 44 din cele 53 de drone trase de Kiev peste noapte au vizat regiunea de sud Rostov, care se învecinează cu Ucraina și este locația mai multor instalații militare, inclusiv sediul de comandă pentru invazia Ucrainei.

Guvernatorul Rostovului, Vasili Golubev, a declarat vineri că anchetatorii au fost răniți în timp ce inspectau o dronă care fusese doborâtă în apropierea bazei aeriene.

Creșterea recentă a ritmului operațiunilor ofensive rusești în Ucraina va duce probabil la pierderi sporite în rândul trupelor și echipamentelor, dar Ministerul Apărării din Rusia pare să atenueze cu succes aceste pierderi, notează ISW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite