Rușii atacă furibund mai multe orașe din Ucraina. Dronele de fabricație iraniană au lovit cel puțin nouă clădiri rezidențiale înalte, trei cămine și o benzinărie în Harkov

0
Publicat:

Un atac rus asupra Harkovului, al doilea mare oraş al Ucrainei, a ucis șase civili şi a rănit 10 sâmbătă dimineaţa, au anunţat oficiali din regiune, citaţi de Reuters.

Atac cu drone Harkov FOTO EPA EFE jpg

Poliţia naţională ucraineană a informat că atacul a fost lansat cu ajutorul dronelor şi a publicat imagini cu incendii izbucnite pe străzile oraşului şi în apropierea clădirilor.

"În această dimineaţă, sunt șase morţi şi 11 răniţi ca urmare a unui atac în timpul nopţii în cartierul Şevcenkivskîi", a declarat primarul Harkovului, Ihor Terehov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Atacul a lovit zone rezidenţiale - cel puţin nouă clădiri rezidențiale înalte, trei cămine, mai multe clădiri administrative, un magazin, o benzinărie, un atelier auto şi autoturisme au fost avariate", a detaliat edilul.

Potrivit unor relatări, atacul s-a produs imediat după miezul nopţii.

În Harkov, ca urmare a atacurilor masive ale ocupanților cu rachete S-300, numărul răniților a crescut la 11 persoane, iar șase locuitori au fost uciși. În centrul regional, au fost avariate o benzinărie, mașini și camioane, cămine, cafenele, o grădiniță, nouă clădiri rezidențiale, un service auto și o clădire administrativă, a scris pe Telegram șeful Administrației militare regionale din Harkov, Oleh Siniehubov.

Trupele ruse au tras focuri de artilerie și mortiere asupra a 15 așezări din regiunea Harkov. În satul Momotovo, rachete S-300 au lovit o fermă . Un magazin și o mașină au fost avariate în Vovciansk. În satul Ruska Lozova, o casă particulară a fost avariată de un atac aerian. În Kupiansk, o mașină a fost avariată de un atac cu dronă FPV.

În satul Piski-Radkivski, raionul Izium, a izbucnit un incendiu pe teritoriul unei întreprinderi agricole inactive din cauza bombardamentelor de la un MLRS.

Forțele de ordine au publicat primele fotografii ale consecințelor unui atac cu o dronă în districtul Șevcenkivski din Harkov.

Rusia a atacat azi-noapte cu 32 de drone explozive Shahed (lansate din Primorsko-Akhtarsk și Kursk), trei rachete ghidate S-300 (trase din regiunea Belgorod), două rachete de croazieră X-101/X-555 lansate de aviația strategică din regiunea Saratov și o rachetă de croazieră Kalibr trasă de pe Marea Neagră, afirmă forțele aeriene ucrainene.

Potrivit sursei citate, au fost doborâte cele două rachete X-101/X-555, racheta Kalibr și 28 de drone Shahed.

„Criminalii ruși continuă să-i terorizeze pe ucraineni, lovind Harkov și alte orașe pașnice. Din nefericire, astăzi avem mai mulți morți și răniți, transmitem condoleanțe familiilor”, spun forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat pe Telegram.

Armata ucraineană a anunţat pe Facebook că apărarea antiaeriană a distrus 28 din cele 32 de drone şi trei din cele şase rachete lansate de Rusia.

Harkov, oraş în nord-estul Ucrainei, a fost o ţintă frecventă a Rusiei, atacurile intensificându-se în ultimele săptămâni. Miercuri, un atac cu drone asupra oraşului a ucis patru oameni şi a avariat grav clădiri rezidenţiale.

Şeful administraţiei prezidenţiale, Andri Iermak, a declarat portalului de ştiri Politico într-un interviu publicat joi că este de părere că Harkovul este cea mai probabilă ţintă pentru o nouă ofensivă rusă în mai sau iunie.

Incendii au izbucnit, de asemenea, în mai multe zone populate din Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit fotografiilor postate de poliţie pe Telegram.

Un alt atac a vizat vineri seară un sat la vest de Harkov, dar nu au fost raportate victime, potrivit poliţiei.

Atacul mortal de la Harkov a avut loc în timp ce forţele aeriene ucrainene au raportat prezenţa mai multor drone ruseşti în întreaga ţară.

Cel puţin patru persoane au fost ucise vineri şi alte 20 au fost rănite într-un atac rus cu rachete asupra oraşului Zaporojie (sudul Ucrainei), a anunţat guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Ivan Fedorov, relatează AFP.

Un bilanţ anterior, anunţat de Ivan Fedorov pe Telegram, a raportat trei morţi şi 13 răniţi.

În regiunea Herson, în urma agresiunii ruse, două persoane au murit și opt au fost rănite.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Rusia a efectuat o dublă lovitură, un tip de atac care constă în bombardarea unui loc pentru prima dată, apoi a doua oară când serviciile de urgenţă şi presa au ajuns la faţa locului.

"Au fost lansate mai întâi două rachete, apoi 40 de minute mai târziu o alta a lovit aceeaşi ţintă imediat ce salvatorii şi poliţiştii au început să acţioneze. Doi jurnalişti au fost răniţi", a spus Ivan Fedorov într-o înregistrare video.

Pe platforma X (fostă Twitter) ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget A. Brink, a denunţat o practică "oribilă" care "vizează evident uciderea personalului de primă intervenţie şi a jurnaliştilor ajunşi la faţa locului".

Cu o zi înainte, trei salvatori ucraineni au murit într-un dublu atac asupra oraşului Harkov (nord-est). Preşedintele Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul drept "dispreţuitor şi cinic".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite