Polonia lucrează la un sistem naţional de detectare a rachetelor și dronelor rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Seimul Poloniei, camera inferioară a parlamentului de la Varşovia, a fost înregistrat un proiect de lege care prevede crearea, pe întreg teritoriul polonez, a unei rețele de puncte de observare și avertizare pentru sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă. Proiectul respectiv a primit numele de cod „Pajęczyna”, termen care, în limba română, s-ar traduce „Păienjeniș”., scrie Defense24.

Roiuri de drone FOTO Armata israeliana

Ţinând cont de faptul că trei rachete ruseşti au fost detectate până acum deasupra Poloniei, proiectul de lege este considerat ca fiind o prioritate și va fi examinat la următoarea sesiune a Seimului polonez. Potrivit notei de fundamentare, rețeaua de radare militare (pe uscat, aer și apă) va fi completată de o „pânză de păianjen” formată din puncte de observare și avertizare, gestionate, în primul rând, de serviciile civile.

Pădurile aflate în administrarea statului ar urma să joace un rol important în această activitate, urmând să fie folosite peste 700 de turnuri de observare și de detectare a incendiilor, care au o înălțime medie de 35 de metri, asigură o rază de observare de 10-15 kilometri și sunt amplasate pe întreg teritoriul Poloniei. Această iniţiativă a parlamentarilor polonezi s-ar putea bucura de un interes sporit în Polonia, deoarece armata propune o schemă de compensare și acordare de stimulente pentru persoanele care doresc să participe la implementarea programului respectiv: ca observatori sau ca cetăţeni dispuşi să ofere spre închiriere propriile echipamente și infrastructura.

Turnurile de telefonie, utili

Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi interesați în mod deosebit de acest proiect de lege, deoarece, în Polonia, aceştia au creat o întreagă rețea de turnuri înalte, dar care nu pot fi „explorate” de cetăţeni, deoarece conţin doar dispozitive de rețea și de comunicații. În urma unei inspecții efectuate la sfârșitul anului 2023 de către reprezentanţi ai armatei poloneze, autorităţile au stabilit că un număr mare dintre aceste instalații ar putea fi utile într-un sistem de avertizare împotriva raidurilor aeriene, dacă pe ele ar fi montate camere cu detectoare de mișcare.

Observatorii „Pajęczyna” ar urma să funcționeze fie pe lângă punctele de observare pregătite sau adaptate, fie pe baza unei rețele de observare optielectronice existente sau în curs de înfiinţare. În primul caz, se presupune că vor fi folosite toate turnurile disponibile care oferă suficientă vizibilitate și permit observatorilor să fie prezenţi acolo. Statul va suporta costurile adaptării unor astfel de obiective ale serviciului de supraveghere.

Fiecare „observator” va trebui să folosească doar un simplu panou de comunicare, „încorporat” pe ecranul unui smartphone obișnuit. Acest panou va funcționa într-un mod foarte rapid, deoarece software-ul NETOPL solicită observatorului doar să apese două butoane care indică o amenințare, dacă există o astfel de situaţie: butonul 1 se referă la țintă (rachetă, dronă, avion/elicopter), iar butonul 2 se referă la direcția în care zboară ţinta, indicată cu ajutorul a 12 săgeți asemănătoare unui ceas marcate pe ecran (săgeţi care, dacă telefonul este plasat în poziția corectă, permit observatorilor să indice direcţia spre care zboară obiectul detectat).

Cunoscând locația exactă a punctul de observare, software-ul sistemului va stabili în mod automat traseul obiectului detectat, care va fi relativ precis după mai multe mesaje transmise de diferiți observatori. În plus, alți observatori de pe această traiectorie de zbor vor fi imediat alertați cu privire la amenințarea care se apropie și, având mai mult timp la dispoziţie, vor putea introduce informații suplimentare despre obiectul detectat.

Software-ul NETOPL de pe smartphone mai permite observatorilor să ofere precizări suplimentare privind distanța la care a fost detectat obiectul, altitudinea de zbor, precum și identificarea completă a ţintei (de exemplu, indicând că este vorba despre dronă kamikaze Shahed de mari dimensiuni). Potrivit celor care au elaborat iniţiativa, un astfel de sistem va asigura acoperirea deplină a întregii țări și va permite atât forțelor de apărare aeriană, cât și apărării civile să acționeze mai bine, inclusiv prin alertarea populației.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite