Finnair suspendă zborurile spre un oraş eston ca urmare a interferenţelor GPS. Estonia acuză un „atac hibrid” rusesc

0
Publicat:

Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu din cauza interferenţelor semnalului GPS, pe care ministrul eston de externe le consideră a fi un „atac hibrid rusesc”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Avion Finnair. FOTO Facebook Finnair
Avion Finnair. FOTO Facebook Finnair

Bruierea semnalului GPS poate „împiedica un avion să se apropie (de pistă) şi să aterizeze”, precizează compania aeriană, adăugând că astfel de interferenţe „sunt destul de frecvente în regiune”.

Finnair, care săptămâna trecută şi-a redirecţionat spre Helsinki două zboruri ce aveau ca destinaţie Tartu, mai menţionează că-şi va relua zborurile spre aeroportul eston după ce acesta va implementa o soluţie tehnică ce nu va necesita semnal GPS.

Ministrul eston de externe Margus Tsahkna consideră că aceste interferenţe GPS sunt rezultatul unor „acţiuni complet deliberate” din partea Moscovei şi constituie un „atac hibrid” rusesc.

După ce Rusia a lansat în februarie 2022 invazia în Ucraina, navele şi aeronavele civile au semnalat adesea perturbări ale semnalului GPS în zonele din nordul Europei în apropierea frontierelor ruse.

Compania aerienă Finnair spune că piloţii săi s-au confruntat cu astfel de situaţii „mai ales în apropiere de (exclava rusă) Kaliningrad, de Marea Neagră, Marea Caspică şi Mediterana de Est”.

Semnal GPS perturbat o jumătate de oră

Cu o astfel de situaţie s-a confruntat luna trecută şi avionul cu care ministrul britanic al apărării Grant Shapps revenea din Polonia, potrivit presei britanice. 

Conform unor jurnalişti care-l însoţeau, semnalul GPS a fost perturbat aproximativ 30 de minute cât timp avionul a zburat în apropierea exclavei ruse Kaliningrad, iar telefoanele mobile au pierdut conexiunile de internet şi echipajul a fost nevoit să folosească metode alternative pentru a determina localizarea avionului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite