„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
0O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
Denumită Tobol, tehnologia rusă a fost folosită în mod obișnuit pentru a interfera cu sistemele GPS a avioanelor și navelor de pe flancul estic al NATO , potrivit experților militari.
The Sun scrie că aproape 4.000 de zboruri au fost afectate de bruiaj bizar în ultimele luni, mulți spunând acum că Kremlinul ar putea fi în spatele perturbării.
Datele false au forțat avioanele comerciale să vireze pentru a evita obstacole-fantomă care nu erau cu adevărat acolo.
Surse din aviație au calificat tactica „extrem de periculoasă” și o amenințare majoră la adresa siguranței aeriene.
S-a spus că Tobolul a afectat și navele comerciale.
Îngrijorările legate de nave au fost alimentate de temerile că acestea ar putea fi interceptate și ar putea pierde legătura cu sateliții, ceea ce înseamnă că s-ar putea ciocni fără avertismente.
Serviciile de informații occidentale sugerează cu tărie că Rusia a adăugat sistemul de bruiaj de mari dimensiuni la arsenalul său de război de câteva luni.
Dispozitivul Tobol este păstrat pe teritoriul militar rusesc din Kaliningrad, între Lituania și Polonia.
Imaginile online arată o antenă de satelit mare montată pe sol la baza din Kaliningrad, despre care mulți cred că este Tobol în acțiune.
Rapoartele sugerează că există doar 10 dispozitive în toată Rusia.
Experții spun că dispozitivele ar putea fi folosite ca un scut invizibil deasupra bazelor militare pentru a le proteja de arsenalul de rachete ghidate prin satelit al NATO.
Arma în sine este inofensivă și nu poate opri explozia rachetelor.
Dar este concepută pentru a distruge semnalele prin satelit, ceea ce face ca orice armă, avion sau alt dispozitiv să își rateze complet ținta.
Arma secretă transmite semnale pe aceeași frecvență cu cea a satelitului, ceea ce împiedică dispozitivele conectate de pe avioane sau nave să recepționeze semnalul legitim, relatează Washington Post.
Un ciclu de perturbare legat de sistemul de război electronic a fost detectat în primele luni ale anului 2024, întinzându-se în statele baltice și Polonia, a declarat șeful armatei Estoniei.
Jurnalele aeronavelor au dezvăluit puncte fierbinți de bruiaj în regiunea Baltică, Marea Neagră și estul Mediteranei. Numărul de atacuri rusești de bruiaj a fost de peste 350 pe săptămână luna trecută, susțin cercetătorii, o creștere semnificativă față de cele mai puțin de 50 de atacuri pe săptămână care au fost înregistrate anul trecut.
Între august și martie, 46.000 de zboruri au înregistrat probleme de navigație prin satelit (satnav) în regiunea Baltică. Printre acestea s-au numărat 2.309 de zboruri Ryanair, 1.368 de zboruri Wizz Air, 82 de zboruri British Airways și patru zboruri EasyJet.
Generalul Martin Harem, comandantul Forțelor de Apărare estoniene, a declarat pentru Telegraph în februarie: "Ceea ce am văzut este o funcționare defectuoasă a GPS-ului pentru nave și traficul aerian.
„Și chiar nu știm dacă rușii vor să obțină ceva sau doar să exerseze și să-și testeze echipamentul.
„Dar cu siguranță, nimeni nu ar trebui să se comporte așa, mai ales când ești în război cu o țară vecină.”
Putin a construit deja o serie de arme terifiante de când a invadat Ucraina în urmă cu peste doi ani.
La începutul acestei luni, Rusia a testat o nouă rachetă balistică cu capacitate nucleară pe care lumea „nu a văzut-o niciodată”.
Se înțelege că "super-arma" este capabilă să evite detectarea occidentală datorită manevrelor sale imprevizibile.
De asemenea, Putin poate recurge la aproape 6.000 de focoase nucleare, alături de o colecție uriașă de rachete hipersonice, de croazieră și subacvatice.