Acuzații la adresa Moscovei: Mii de zboruri spre și dinspre Europa au raportat probleme la sistemele GPS

0
Publicat:

Aproximativ 46.000 de aeronave au înregistrat probleme GPS deasupra Mării Baltice începând din august 2023, potrivit unui raport realizat pe baza analizei jurnalelor de zbor, relatează The Guardian.

Mai multe nave au raportat probleme de funcţionare la sistemele GPS, foto arhivă
Mai multe nave au raportat probleme de funcţionare la sistemele GPS, foto arhivă

Din august anul trecut, mai mult de 2.300 de zboruri Ryanair au raportat incidente legate de funcţionarea GPS, potrivit unui raport, precum și aproape 1.400 la Wizz Air, 82 la British Airways și patru de la easyJet. În total, aproximativ 46.000 de aeronave au înregistrat probleme cu GPS-ul deasupra Mării Baltice în aceeași perioadă. Raportul a fost întocmit pe baza analizei jurnalelor de zbor cu ajutorul site-ului GPSJAM.org. Cele mai multe dintre problemele GPS raportate pe site au apărut în Europa de Est, la granița cu Rusia.

GPS-ul bazat pe sateliți face parte din sistemul de navigație al unei aeronave, iar interferențele pot reprezenta un risc pentru siguranță.

Guvernul britanic a confirmat în martie 2024 că semnalul GPS al unui avion RAF care îl transporta pe secretarul apărării, Grant Shapps, a fost bruiat în timp ce zbura în apropierea exclavei rusești Kaliningrad din Marea Baltică, în timp ce se întorcea din Polonia în Marea Britanie.

Asociația Internațională a Transportului Aerian și Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) au organizat un summit în ianuarie pentru a discuta despre bruiajul GPS și „spoofing”, adică trimiterea de semnale fals.

În timp ce EASA a declarat că este prioritară contracararea unei astfel de amenințări, Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit a minimizat riscul și a declarat că bruiajul este adesea asociat cu activitatea militară şi că avioanele comerciale sunt vizate în mod direct.

Glenn Bradley, șeful operațiunilor de zbor din cadrul CAA, a declarat: „Aviația este una dintre cele mai sigure forme de călătorie și există mai multe protocoale de siguranță pentru a proteja sistemele de navigație de pe aeronavele comerciale”.

„Bruiajul GPS nu are un impact direct asupra navigației unei aeronave și, deși este o problemă cunoscută, acest lucru nu înseamnă că o aeronavă a fost bruiată în mod deliberat”, a ţinut el să liniştească lucrurile.

„În ultimii ani a existat o creștere a bruiajelor intermitente ale GPS-ului, care a afectat toate companiile aeriene. Aeronavele Ryanair dispun de mai multe sisteme de identificare a locației aeronavei, inclusiv GPS. Dacă unul dintre sistemele de localizare, cum ar fi GPS, nu funcționează, atunci echipajul, ca parte a procedurilor standard de operare, trece la unul dintre sistemele alternative”, a declarat un purtător de cuvânt al Ryanair

La rândul său, un purtător de cuvânt al easyJet a declarat că există „mai multe sisteme de navigație la bordul aeronavelor comerciale, precum și proceduri în vigoare care atenuează problemele cu GPS care pot apărea din diverse motive”.

Deşi mai multe companii aeriene de transport pasageri spun că au sisteme alternative pentru GPS, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației atrage atenţia că ar trebui să existe un plan care să contracareze presupusul bruiaj rusesc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite