Exorcismul, recunoscut oficial de Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Sir Anthony Hopkins, interpretând rolul unui preot exorcist
Actorul Sir Anthony Hopkins, interpretând rolul unui preot exorcist

Vaticanul recunoaşte în mod oficial Asociaţia Internaţională a Exorciştilor, acordându-i acestui organism un statul juridic în baza Codului de drept canonic, informează agenţiile italiene. Astfel, pratica controversată a exorcizării este începând de astăzi acceptată de Biserica Catolică.

Cel mai renumit exorcist catolic este preotul Gabriel Amorth, care a decis înfiinţarea unei asociaţii în anii 80, în cadrul căreia preoţii să facă schimb de informaţii şi experienţe despre „vindecarea“ credincioşilor posedaţi. Nu toţi prelaţii catolici erau încântaţi de această practică, considerată ocultă, iar Vaticanul îşi menţinea rezerva faţă de acceptarea sa publică.

În 1991, a luat fiinţă Asociaţia Italiană a Exorciştilor, iar doi ani mai târziu, preotul Amorth şi colegii săi italieni au participat la o reuniune organizată de exorcistul francez René Chenessau şi de teologul René Laurentin. Succesul întâlnirii i-a determinat pe preoţii exorcişti să stabilească un calendar al întrunirilor.

Asociaţia numără în prezent peste 250 de exorcişti din 30 de state, iar Papa Ioan Paul al II-lea a modernizat ritualul exorcismului în 1998, după 400 de ani. În timpul exorcizării, preoţii rostesc o serie de rugăciuni puternice pentru alungarea demonilor din corpul persoanei posedate.

Exorcizarea este o practică străveche despre care se crede că poate alunga demoni care au pus stăpânire asupra unor oameni sau locuri. Această practică există şi este aplicată în mai multe religii, printre care şi religia romano-catolică, deşi este tratată cu mare scepticism de mulţi credincioşi.

Preşedintele Asociaţiei, Francesco Bamonte,  a declarat pentru publicaţia L'Osservatore Romano că aprobarea Vaticanului reprezintă „ motiv de bucurie nu numai pentru asociaţi, ci şi pentru întreaga Biserică“. Bamonte susţine că această practică este binecuvântată de Dumnezeu şi este permisă pentru a putea vindeca persoanele care au nevoie de „o atenţie spirituală deosebită“.

Citeşte şi 

VIDEO Papa Francisc în proces de exorcizare?

Un canal de televiziune din Italia a difuzat imagini cu Suveranul Pontif care a binecuvântat şi s-a rugat intens pentru un băiat aflat în scaunul cu rotile. Exorciştii care au văzut filmuleţul susţin că ar fi fost vorba despre o rugăciune de eliberarea a Răului sau despre un adevărat ritual de exorcism.

Canalul italian specializat în emisiuni religioase a citat exorcişti care au declarat că „nu există niciun dubiu că Papa ori spunea o rugăciune de eliberarea a Răului, ori înfăptuia o adevărată exorcizare”. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite