Concedieri la nivelul cel mai înalt în Biserica Catolică. Papa face curăţenie
0Papa Francisc i-a concediat pe toţi membrii consiliului de administraţie financiar al Bisericii, într-o încercare de a se rupe de trecutul financiar controversat al Bisericii Catolice, informează Reuters.
Joi dimineaţa, cei cinci membri ai Autorităţii Informatice Financiare (AIF), toţi italieni şi toţi bărbaţi, au fost înlocuiţi de Papa Francisc cu alţi membri aleşi din 4 ţări diferite: Elveţia, Singapore, Italia şi Statele Unite. Pentru prima dată în istoria acestui corp de control intern o femeie ocupă una din poziţiile de conducere.
Mandatul celor concediaţi ar fi trebuit să se desfăşoare până în 2018, însă acuzaţiile şi asocierile cu „vechea gardă”, atât de controversată datorită incidentelor recente, le-a adus critica dură atât din partea Papei cât şi din partea clericilor la cel mai înalt nivel bisericesc.
Reformatorii din interiorul Vaticanului au pus presiune pe Papa Francisc, care deja luase o serie de măsuri menite să reformeze administraţia financiară a Vaticanului, să numească profesionişti, oameni cu un palmares internaţional, care să lucreze cu Rene Bruelhart, un avocat elveţian care conduce AIF şi care a cerut în nenumărate rânduri reforme administrative.
Surse din interiorul Vaticanului suţin că Bruelhart, expert de top în Liechtenstein pe probleme de spălare de bani, era nemulţumit de oamenii cu care lucra şi dorea profesionişti, oameni cu experienţă globală, ca şi el.
„Bruelhart îşi dorea un consiliu cu care să poată lucra. Se pare că Papa l-a ascultat, azvârlindu-i pe funcţionarii învechiţi cât-colo”, a declarat pentru Reuters o sursă din interiorul Vaticanului.
Noul consiliu de administraţie al AIF îl are în componenţa sa pe Marc Odendall, administrator şi consilier al mai multor organizaţii non-guvernamentale şi pe Juan C. Zarate, profesor de drept la Harvard.
Încă de la venirea lui Bruelhart, în 2012, AIF-ul a demarat o serie de reforme ca să aducă Vaticanul pe aceeaşi linie cu standardele internaţionale de transparenţă financiară şi spălare de bani.
Ceilalţi doi membri sunt Joseph Yuvaraj Pillay, fostul director al Autorităţii Monetare din Singapore şi consilier prezidenţial şi pe Maria Bianca Farina, directorul a două companii de asigurări din Italia.
Papa Francisc, ales în martie 2013, după demisia Papei Benedict în februarie, a pus bazele unui nou organism, Secretariatul pentru Economie, instituţie responsabilă numai în faţa Papei. L-a numit pe cardinalul George Pell, un australian din afara cercului restrâns, directorul acestui corp de control.
În ianuarie l-a concediat pe cardinalul Attilio Nicora, un prelat cu un rol deosebit de important în structurile financiare ale Vaticanului pentru mai bine de un deceniu, din funcţia de preşedinte al AIF, înlocuindu-l pe acesta cu un arhiepiscop cu rezultate pozitive dovedite în structurile administrative ale Vaticanului.
De asemenea, Papa Francisc a îndepărtat de la cârma comisiei ce supraveghează Banca Vaticanului, denumită Institutul pentru Lucrări şi Religie, patru din cei cinci membri din conducerea comisiei.
Încă de la venirea lui Bruelhart, în 2012, AIF-ul a demarat o serie de reforme ca să aducă Vaticanul pe aceeaşi linie cu standardele internaţionale de transparenţă financiară şi spălare de bani. Surse din interiorul Vaticanului susţin însă că acesta a întâmpinat o rezistenţă semnificativă din partea conducerii mai vechi.
Un raport din luna decembrie a anului trecut, publicat de Moneyval, o comisie de monitorizare a Consiliului Europei, suţine că Vaticanul a întreprins o serie de reforme, dar că mai are mult de lucru în domeniul bancar.
Papa Francisc a declarat în nenumărate instanţe că este nevoie de o mai mare transparenţă financiară pentru ca Biserica să fie credibilă şi s-a opus închiderii Bancii Vaticanului, cu condiţia ca această să se reformeze, inclusiv închiderea conturilor persoanelor care nu ar fi fost autorizate să le deţină.
Numai angajaţii Vaticanului, instituţiile religioase, ordinele religioase ale preoţilor şi călugăriţelor şi ONG-urile catolice au dreptul să deţină un cont bancar cu această instituţie. Anchetele interioare au dezvăluit că mai multe conturi erau folosite de oameni din afara Bisericii Catolice sau că mulţi din beneficiarii de drept ai acestor conturi transferau bani cu provenienţă necunoscută.
Monsenior Nunzio Scarano, un fost contabil la Vatican, cu legături strânse cu instituţia bancară catolică, este momentan judecat pentru că plănuise să transfere fraudulos milioane de dolari din Italia şi Elveţia, ca parte dintr-un plan menit să-şi ajute prietenii bogaţi să evite taxele şi impozitele aferente.
Scarano a fost deja pus sub acuzare într-un alt caz de spălare de bani, alături de mai mulţi membri din consiliul de adminitraţie al băncii.
Citeşte şi:
Papa Francisc cere „redistribuirea corectă” a averilor din lume
Papa Francisc a cerut guvernelor să redistribuie nevoiaşilor averile şi ajutoarele sociale, gest făcut în spiritul generozităţii lipsite de interese, pentru a elimina „economia de excludere” care se manifestă în prezent.
Papa Francisc, în cartea „Despre cer şi pământ“: „Banii mânjiţi de sânge nu se pot accepta“
Volumul „Despre cer şi pământ“, apărut anul acesta la Editura Curtea Veche, prezintă dialogul interreligios dintre Cardinalul Jorge Mario Bergoglio (77 de ani) şi rabinul Abraham Skorka (63 de ani). Printre subiectele discutate se numără: credinţa, moartea, banii, ateismul, homosexualitatea şi Holocaustul.
Canonizarea istorică de la Vatican, marcată de patru momente importante
Papa Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea au fost sanctificaţi în cadrul aceleiaşi ceremonii religioase, fiind primul eveniment de acest fel din istoria Bisericii Catolice. Pentru o asemenea ocazie extraordinară, ceremonia a fost surprinzător de scurtă şi simplă, deşi au fost prezentate moaşte ale celor doi papi, potrivit CTV News. Ceremonia a fost marcată de patru momente importante pentru fiecare spectator din piaţa Sfântul Petru.