Papa Francisc îi îndeamnă pe italieni să lupte împotriva Mafiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc i-a îndemnat sâmbătă pe catolici să „combată” Mafia din Calabria ‘Ndrangheta, pe care a excomunicat-o pentru că „dispreţuieşte bunul comun”, în cursul unei vizite în această regiune defavorizată din sudul Italiei, relatează AFP.

„Ndrangheta înseamnă adorarea răului şi dispreţul faţă de bunul comun”, a precizat Suveranul Pontif, fiind aplaudat  aproximativ 10.000 de persoane adunate la slujba care marca finalul scurtei sale vizite, pe plaja Sibari, în apropiere de Cassano allo Jonio.

„Cei care au ales în viaţa lor calea acestui rău, ca mafioţi, nu sunt în comuniune cu Dumnezeu, ei sunt excomunicaţi”, a adăugat Papa Francis. Totodată, acestea le-a cerut în continuare catolicilor să „rezistei Satanei şi tuturor ispitelor, idolilor banului, vanităţii, orgoliului, puterii".

În discursul ţinut în faţa a sute de deţinuţi, Papa Francisc a denunţat închisorile ca fiind simple instrumente de pedeapsă şi a pus accentul pe nevoia de concentrare pe reabilitarea şi reintegrarea condamnaţilor. Liderul de la Vatican s-a întâlnit în privat cu mai mulţi deţinuţi, printre care şi tatăl unui băieţel de numai trei ani care acum câteva luni a fost ucis de mafie, împreună cu bunicul său, într-o reglare de conturi.

În cursul vizitei în Cassano all'Ionio, Papa Francisc a mai vizitat un spital, s-a întâlnit cu prelaţi locali, a luat masa cu săracii şi a vizitat un azil pentru bătrâni.

Papa Ioan Paul al II-lea a condamnat, la rândul său, Cosa Nostra, Mafia din Sicilia, în 1993. La scurt timp, după numai două luni, aceasta i-a răspuns cu atentate împotriva a două biserici din Roma.

'Ndrangheta, grupare infracţională care asigură tranzitul unei părţi a cocainei provenind din America de Sud, este în prezent Mafia cea mai bogată şi cu cele mai diversificate activităţi, cu interese în nordul Italiei şi în Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite