Premiul Nobel pentru Pace 2022: Laureații denunță la unison războiul „nebunesc” purtat de Putin împotriva Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace 2022 au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul „nebunesc şi criminal” declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Decernarea Premiului Nobel pentru Pace 2022 FOTO EPA-EFE
Decernarea Premiului Nobel pentru Pace 2022 FOTO EPA-EFE

Militantul belarus Ales Beliaţki, aflat în detenţie în ţara sa, ONG-ul rus Memorial, dizolvat la ordinul justiţiei din Rusia lui Putin, şi Centrul pentru Libertăţi Civile (CCL), cu sediul la Kiev, au fost premiate pentru angajamentul lor în favoarea „drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice” în faţa forţelor autoritare, transmite Agerpres, care citează agențiile internaționale de presă.

„Războiul transformă oamenii în cifre”

„Poporul Ucrainei vrea pace mai mult ca oricine în lume”, a declarat directoarea CCL, Oleksandra Matviiciuk. „Însă, pentru o ţară atacată, pacea nu poate fi obţinută depunând armele. Aceasta nu ar fi pace, ci ocupaţie”, a adăugat ea.

Înfiinţat în 2007, CCL documentează în prezent crimele de război comise de soldații ruși în Ucraina - distrugerile de imobile rezidenţiale, de biserici, şcoli şi spitale, bombardamentele asupra culoarelor de evacuare, strămutarea forţată a populaţiei, torturile şi crimele.

Pe fondul bombardamentelor rusești asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, Matviiciuk a fost nevoită şi-și scrie discursul de mulţumire pentru Premiul Nobel la lumina unei lumânări.

În nouă luni de invazie, CCL a numărat „peste 27.000 de episoade” de crime de război. „Acesta este doar vârful aisbergului”, a subliniat Oleksandra Matviiciuk. „Războiul transformă oamenii în cifre. Trebuie să redăm numele tuturor victimelor crimelor de război”, a declarat ea.

Cu vocea gâtuită de emoţie în timpul discursului său susţinut la Grand Hotel din Oslo, Maitviiciuk a îndemnat din nou la înfiinţarea unui tribunal internaţional care să-i judece pe liderul de la Kremlin Vladimir „Putin, (pe aliatul său belarus Aleksandr, n. red.) Lukaşenko şi alţi criminali de război”.

Președintele Memorial: Rusia lui Putin, o țară fascistă

Colaureatul rus, preşedintele Memorial, Ian Racinski, a denunţat „ambiţiile imperialiste” moştenite de la Uniunea Sovietică şi care „încă sunt în floare astăzi” în Rusia.

Rusia lui Putin a deturnat sensul istoric al luptei antifasciste „în folosul propriilor interese politice”, a subliniat el. „A rezista Rusiei echivalează cu a rezista fascismului”, a insistat el. O denaturare ce furnizează „justificarea ideologică a războiului de agresiune nebunesc şi criminal împotriva Ucrainei”, a afirmat Racinski în pofida interdicţiilor impuse de Putin de a critica public invazia pe care o declanșat-o în țara vecină.

Fondat în 1989, Memorial a lucrat timp de decenii pentru a face lumină asupra crimelor comise în timpul regimului totalitar al lui Stalin şi pentru a păstra vie memoria victimelor sale, apoi pentru a strânge informaţii cu privire la încălcarea libertăţilor şi drepturilor în Rusia, notează Agerpres.

În contextul în care opoziţia şi mass-media sunt reduse la tăcere în Rusia, ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de justiţia Rusiei lui Putin, care a ordonat de asemenea confiscarea birourilor sale din Moscova, pe 7 octombrie, chiar în seara în care organizaţiei i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace 2022.

„Astăzi, numărul de deţinuţi politici din Rusia este mai mare decât numărul lor total din întreaga Uniune Sovietică la începutul perioadei de perestroika, în anii 1980”, a menționat Ian Ratcinski.

Apel la contracararea „internaționalei dictatorilor”

Al treilea laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Beliaţki, fondatorul ONG-ului de apărare a drepturilor omului Viasna, se află în detenţie din iulie 2021.

În aşteptarea unui proces pentru care riscă 12 ani de închisoare pentru acuzația de „contrabandă” de bancnote în folosul opoziţiei faţă de regimul represiv al lui Aleksandr Lukaşenko, militantul de 60 de ani nu a fost autorizat să transmită un discurs de mulţumire pentru Nobel.

Reprezentându-l la ceremonie, soţia sa, Natalia Pinciuk, a fost nevoită să se rezume la a repeta unele dintre declaraţiile lui, printre care cea în care el îndeamnă la contracararea „internaţionalei dictatorilor”.

În Ucraina, Rusia vrea să stabilească o „dictatură vasală, acelaşi lucru cum este Belarus astăzi, unde vocea poporului oprimat este ignorată, cu baze militare ruse, o enormă dependenţă economică, o rusificare culturală şi lingvistică”, a spus Beliaţki prin vocea soţiei sale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite