Dezinformarea despre războiul din Ucraina: Meta a destructura o rețea rusească care viza patru mari țări europene

0

Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat marţi că a destructurat o importantă reţea de dezinformare despre războiul purtat de Rusia lui Putin împotriva Ucrainei.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Operaţiunea, atribuită Moscovei, a început în mai şi a vizat în principal Germania, dar şi Franţa, Italia, Ucraina şi Marea Britanie, a explicat David Agranovich, un reprezentant al Meta, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În centrul operaţiunii se aflau circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor instituții de presă cunoscute, printre care publicațiile germane „Spiegel” şi „Bild”, cotidianul englez „The Guardian” sau agenţia italiană de presă ANSA.

Reţeaua rusească posta acolo articole care criticau Ucraina şi pe refugiaţii ucraineni sau susţineau Rusia, după care le distribuia pe YouTube, Facebook, Instagram, Telegram, Twitter sau site-uri de petiţii online, precizează AFP.

Însă unii jurnalişti de investigaţie au început să pună la îndoială autenticitatea acestor site-uri, determinând Meta să deschidă o anchetă.

„Probabil este vorba de cea mai importantă şi mai complexă operaţiune de origine rusească pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina”, existând „o combinaţie cu adevărat neobişnuită de sofisticare şi de forţă brută”, a declarat Agranovich.

Pe de o parte, imitarea unor site-uri existente, în mai multe limbi, a necesitat „o investiţie tehnică şi lingvistică importantă”, a remarcat el.

Pe de altă parte, răspândirea de articole pe reţelele de socializare s-a făcut în special prin achiziţii de publicitate sau de conturi false care nu au avut mare succes, fiind adesea detectate automat de sistemele de alertă ale Meta.

În total, compania cu sediul în California a blocat 1.633 de conturi, 793 pagini şi un grup pe Facebook, precum şi 29 de conturi pe Instagram.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite