Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliţie în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost mercenar al grupării paramilitare ruse Wagner, fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile, a fost arestat de poliţia norvegiană pe baza legii privind imigraţia, a anunţat luni poliţia, potrivit Agerpres.

Andrei Medvedev. FOTO Arhivă
Andrei Medvedev. FOTO Arhivă

Poliţia a confirmat arestarea, dar nu a precizezat motivele exacte ale măsurii şi nici nu a oferit alte comentarii.

„Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal ( în ţară)”, a precizat Jon Andreas Johansen, responsabil al poliţiei însărcinat cu imigraţia, într-un email către AFP.

În vârstă de 26 de ani, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană în Marele Nord în noaptea de 12 spre 13 ianuarie şi a cerut azil în ţara scandinavă.

Andrei Medvedev s-a declarat pregătit, potrivit avocatului său, să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război.

Fostul mercenar spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în noiembrie, când organizaţia paramilitară condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul împotriva voinţei sale.

Andrei Medvedev se află, de la sosirea în ţară, sub supravegherea autorităţilor norvegiene  într-un loc ţinut secret, ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, potrivit sursei citate.

Unii experţi consideră că Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

Fostul mercenar susține că a trecut graniţa clandestin pe jos, la Pasvik, râu îngheţat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, în timp ce era urmărit cu gloanțe și câini de gardienii ruşi.

AFP precizează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea afirmaţiilor sale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite