Forțele ruse au salutat „curajul” mercenarilor Wagner la Soledar, „gest rar de recunoștință”

0
Publicat:

Armata rusă a salutat vineri „curajul" combatanţilor din gruparea paramilitară Wagner în confruntările pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, un rar gest de recunoştinţă între cele două structuri aflate adesea în rivalitate, informează AFP.

Soldați ruși
Statul Major ucrainean susține că „luptele pentru Soledar continuă”. FOTO Profimedia (Arhivă)

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus, operaţiunile pentru capturarea oraşului Soledar, anunţată de Moscova, însă dezminţită de Kiev, au fost efectuate de „un grup eterogen de trupe", însă „asaltul direct împotriva cartierelor rezidenţiale din Soledar (...) a fost efectuat cu succes datorită acţiunilor curajoase şi dezinteresate ale voluntarilor din plutoanele de asalt ale (grupării) Wagner"

Înainte de aceasta, gruparea rusă paramilitară Wagner a susţinut că ea a cucerit singură acest oraş ucrainean, afirmaţie la care Ministerul rus al Apărării nu a făcut până acum nicio referire.

 Rusia a anunţat vineri că a preluat controlul asupra oraşului Soledar în urma unei bătălii aprige, anunţ dezminţit de Kiev, potrivit căruia luptele continuă în acest mic oraş din estul Ucrainei. 

Luptele pentru Soledar continuă", a afirmat în raportul său joi seara Statul Major ucrainean, fără alte precizări, scrie Agerpres.

 Prin ocuparea oraşului Soledar trupele ruse şi-ar putea consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra localităţii Bahmut şi le-ar fi deschisă calea către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri.

 Statele Unite sunt de părere că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut. 

Conform unei declaraţii făcute joi de un oficial al Casei Albe, există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia" Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului, a adăugat oficialul. 

SUA au acuzat anterior mercenarii ruşi că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi din alte părţi pentru a ajuta la finanţarea războiului din Ucraina, acuzaţie respinsă de Rusia. 

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite