Cum ar putea arăta ofensiva de primăvară a Ucrainei

0
Publicat:

Operațiunile de recunoaștere și de luptă sunt în desfășurare în direcțiile Herson și Zaporijjia de aproximativ o săptămână. Artileria, lansatoarele multiple de rachete și dronele forțelor armate ucrainene acoperă întreaga adâncime a apărării rusești până la coasta Mării Azov.

Ucrainenii se pregătesc pentru contraofensivă FOTO Profimedia
Ucrainenii se pregătesc pentru contraofensivă FOTO Profimedia

În mod obișnuit, astfel de acțiuni încep cu aproximativ o lună înainte de începerea unei ofensive la scară largă. O ofensivă serioasă asupra pozițiilor rusești este de așteptat la mijlocul lunii aprilie. Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut recent ajutorul Statului Major General al Rusiei, prevăzând o contraofensivă ucraineană pe scară largă în apropiere de Bahmut, într-o încercare de a izola unitățile „private” de forțele principale ale armatei ruse. Roman Svitan este sigur că ofensiva majoră se va desfășura în alte direcții, în timp ce Ucraina va căuta doar să încercuiască unitățile de mercenari ruși care au avansat prea adânc în direcția Sloviansk, anihilând majoritatea unităților Wagner.

„În Donbas există o mulțime de munți și înălțimi, așa că nu are rost să atacăm frontal. Vorbim, printre altele, despre Donețk, Lugansk și alte orașe din regiune”, spune expertul ucrainean. „Este mai bine să ocolim și să tăiem dealurile fortificate, forțând garnizoanele de acolo să se predea sau să se retragă. Pot presupune că vectorii principali ai ofensivei vor merge spre Melitopol din Orikhiv, spre Mariupol din Vuhledar și din Nova Kakhovka spre Armiansk”. Roman Svitan descrie operațiunea de eliberare a Donbasului în felul următor: de la Svatove se va da o lovitură în direcția Lugansk, iar de acolo militarii ucraineni vor merge de-a lungul malurilor râului Siverski Doneț până când acesta se va vărsa în Donul aflat deja în granițele Rusiei și mai departe până la Rostov pe Don, izolând complet Donbasul de Rusia.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

În așteptarea obuzelor

Volodimir Zelenski a declarat recent pentru publicația japoneză „Yomiuri Shimbun“ că Ucraina nu poate lansa încă o contraofensivă din cauza lipsei de arme și muniții. „Așteptăm ca munițiile de la partenerii noștri să sosească”, a declarat președintele ucrainean. „Nu putem începe contraofensiva încă”. Zelenski a mai adăugat că Rusia folosește zilnic de trei ori mai multe muniții decât Ucraina. Pe lângă muniții, Ucraina așteaptă, de asemenea, avioane de luptă de la aliații săi, spune el.

Potențialul forțelor armate ucrainene este în continuă creștere datorită noului personal care înlocuiește prin rotație unitățile epuizate din prima linie.

Expertul ucrainean Roman Svitan spune că, după ce aliații Ucrainei au început să instruiască masiv soldații ucraineni, calitatea abilităților militare ale acestora a crescut semnificativ.

„Conform datelor disponibile, trebuiau pregătite trei corpuri de armată (un corp de armată în acest caz cuprinde aproximativ 20 de mii de luptători n.r ). Cu toate acestea, o parte dintre acestea au fost folosite pentru apărare, așa că poate că sunt pregătite două corpuri”, spune David Gendelman. „Dar acesta este un parametru dinamic, antrenamentele continuă, iar ofensiva nu este programată pentru astăzi, așa că vom vedea câți soldați vor fi pregătiți atunci când va începe”.

Roman Svitan este de acord cu aceste estimări. Potrivit datelor sale, aproximativ 50.000-60.000 de militari ucraineni au finalizat deja sau sunt în prezent în curs de pregătire în străinătate. Aceștia sunt instruiți în zeci de baze din SUA, Marea Britanie, Polonia, Germania și alte țări NATO. Acest proces a devenit deosebit de intens după ce s-a luat decizia de a dota Kievul cu echipamente grele. Întorși în Ucraina, soldații și ofițerii sunt implicați în coordonarea operațională. Aceste unități sunt cele care vor forma coloana vertebrală a forțelor ofensive ale Ucrainei, folosind arme furnizate de Occident, consideră expertul.

Cinci sute de tancuri

Toate echipamentele pe care Occidentul a promis să le furnizeze Ucrainei intră deja în serviciul forțelor armate ucrainene, afirmă Roman Svitan. Este vorba de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, artilerie și lansatoare multiple de rachete ( MLRS). Expertul crede că numărul total de tancuri furnizate de aliați, incluzând atât modelele occidentale, cât și cele sovietice, ar putea fi de până la 500. Dacă adăugăm transportoarele blindate de trupe și vehiculele de luptă ale infanteriei, numărul total de vehicule blindate aflate în posesia Ucrainei va fi de peste o mie.

„Vorbind despre echipamente, presupun că acestea vor fi păstrate sub un fel de «umbrelă» pe teritoriul partenerilor noștri din NATO sau departe de linia frontului cât mai mult timp posibil, pentru a le salva de atacurile inamicului”, spune Roman Svitan. „Forțele principale vor începe să se retragă până în momentul unei pătrunderi pe scară largă în linia frontului. Când se va întâmpla acest lucru, toate vehiculele vor fi controlate de echipaje bine instruite”.

Peste un milion de proiectile

Recent, s-a aflat că statele membre ale UE vor furniza Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie de 155 mm, standard NATO, în anul următor. Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a vorbit despre acest lucru după reuniunea miniștrilor europeni de la Bruxelles.

„Problema munițiilor, în special a obuzelor de artilerie, este critică pentru continuarea războiului în general și pentru ofensiva planificată de Ucraina în special”, spune David Gendelman.

„Pentru fiecare 5.000 de obuze trase de forțele armate ucrainene în fiecare zi acum, există aproximativ 15.000-20.000 de cartușe de artilerie rusească”, spune Roman Svitan. „Vara trecută, acest raport era de 1 la 10, când Rusia a cheltuit până la 50-60 de mii de obuze pe zi. Situația se va schimba atunci când un milion de obuze de 155 mm vor fi furnizate Ucrainei de către Uniunea Europeană. În plus, majoritatea acestora vor sosi imediat din depozitele care vor fi reaprovizionate cu ajutorul programului adoptat. În plus, SUA, Marea Britanie și țările din afara Europei vor contribui și ele. Acest lucru va permite armatei ucrainene să cheltuiască zilnic 10-15 mii de obuze în timpul unei ofensive de trei luni, suficient pentru a străpunge apărarea inamicului și a învinge Rusia. Presupun că transferul de obuze și echipamente ia în considerare densitatea probabilă a ostilităților în timpul dezocupării regiunilor Herson, Zaporijjia și Crimeea. Va fi nevoie de aproximativ aceeași cantitate de muniție pentru a elibera regiunile Donețk și Luhansk“, a spus analistul ucrainean.

David Gendelman este convins că programul viitoarelor livrări de muniții și arme se află pe masa conducerii politico-militare ucrainene, iar aceste cifre vor fi factorul determinant pentru lansarea ofensivei ucrainene. „Dacă toate armele promise vor ajunge în următoarea lună sau două”, spune expertul israelian, „acest lucru ar fi, teoretic, suficient pentru a lansa o ofensivă folosind corpul de rezervă nou instruit”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite