Răspunsul Kremlinului privind durata „operațiunii militare speciale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Războiul hibrid" dintre Moscova şi puterile occidentale legat de conflictul din Ucraina "va dura multă vreme", a apreciat miercuri Kremlinul, la peste un an de la trimiterea de trupe împotriva ţării vecine, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Kremlinul denunță războiul hibrid dus împotriva Rusiei FOTO SHUTTERSTOCK
Kremlinul denunță războiul hibrid dus împotriva Rusiei FOTO SHUTTERSTOCK

"Dacă vorbim de război în sens mai larg, de confruntare cu ţări neprietene, ostile, de acest război hibrid împotriva ţării noastre, atunci va dura multă vreme", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, întrebat cât se va prelungi ceea ce Rusia numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

Acesta i-a îndemnat totodată pe ruşi să fie "uniţi în jurul preşedintelui" Vladimir Putin.

"Trebuie să fim hotărâţi şi încrezători şi să ne unim în jurul preşedintelui", a mai spus Peskov.

Kremlinul a denunțat un război hibrid dus de SUA împotriva Rusiei

În februarie, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat în mod similar, într-o intervenţie în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), că ''astăzi Statele Unite şi sateliţii lor duc un război hibrid total contra noastră pe care l-au pregătit timp de mulţi ani, folosindu-se de extremiştii naţionalişti ucraineni''.

Lavrov a precizat atunci că noua politică externă a Rusiei se va concentra pe încheierea ''monopolului'' occidental asupra afacerilor globale şi a propus parteneriatul cu China drept alternativă la axa occidentală.

Patrușev: Moscova rămâne fidelă angajamentului de a evita un conflict nuclear

Aflat în vizită la New Delhi, Patruşev a acuzat ţările occidentale de 'comportament provocator în Ucraina', ceea ce ar putea avea 'consecinţe catastrofale'. În opinia sa,  atitudinea lor contrazice declaraţia liderilor celor cinci mari puteri nucleare, la 3 ianuarie 2022, în care este subliniată inadmisibilitatea unui război nuclear.

'Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin ataşată acestei declaraţii şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între ţările care dispun de arme nucleare', a declarat Patruşev, citat de agenţia de stat TASS, preluată de Agerpres.

Ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova mizează pe faptul că planurile sale de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus vor forţa NATO să evalueze gravitatea situaţiei create, conform agenţiei de presă Interfax.

'Sperăm că gravitatea situaţiei va fi în mod adecvat evaluată de către funcţionarii NATO şi, cel mai important, de către acei lideri şi politicieni din principalele ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice care vor să conducă lumea în conformitate cu canoanele şi liniile directoare pe care şi le-au formulat singuri pentru ei înşişi', a afirmat Riabkov într-o conferinţă de presă.

Un război pentru supraviețuire

Putin a ținut recent un discurs în fața unor munctori de la o fabrică aeronautică din regiunea Buriatia, unde a prezentat din nou războiul ca pe o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei.

Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a declarat liderul de la Kremlin.

Analistul politic Maxim Trudolyubov spune că Putin a urmat un model de discurs recent, în care a trecut din ce în ce mai mult la discutarea a ceea ce observatorii au numit un „război fără sfârșit” cu Occidentul.

„Putin a încetat practic să mai vorbească despre orice scop concret al războiului. El nu propune nici o viziune despre cum ar putea arăta o viitoare victorie. Războiul nu are un început clar și nici un sfârșit previzibil”, a declarat Trudolyubov.

Arme nucleare tactice în Belarus

Rusia a anunțat recent un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul său.

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni. Potrivit lui Putin, decizia a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, aşa cum a evocat recent o responsabilă britanică. „Rusia are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată“, a mai declarat liderul de la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite