AIEA încearcă să găsescă un compromis privind centrala nucleară Zaporojie. „Trebuie evitată o catastrofă”

0
Publicat:

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat miercuri că încearcă să găsească un compromis între Moscova şi Kiev pentru securizarea centralei nucleare Zaporojie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie. FOTO Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie. FOTO Profimedia

Declarația a fost făcută de Gossi cu ocazia vizitei sale de miercuri la centrala Zaporojie, ocupată de forţele ruse, vizită pentru care Rusia a invitat şi presă, inclusiv agenţia franceză. Directorul AIEA a deplâns o „creştere a activităţii„ militare în zonă

„Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care vor fi aprobate de toate părţile (...) Trebuie evitată o catastrofă”, a spus Grossi, precizând că acest compromis s-ar referi de data aceasta la centrala propriu-zisă, şi nu doar la zona din jurul ei, vizată de negocierile lipsite de succes de până acum.

Gossi cere angajamente de a nu ataca centrala

Gossi și-a exprimat regretul că privind „creşterea semnificativă a numărului de soldaţi” în zonă.

„Ideea este de a conveni asupra anumitor principii, anumitor angajamente, printre care acela de a nu ataca centrala”, a mai declarat Grossi, care a făcut apel din nou să nu fie depozitate arme şi echipamente militare grele la locul centralei, ocupat de forţele ruse din martie 2022.

 Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ajuns la centrală la bordul unui vehicul blindat al armatei ruse, cu o gardă de soldaţi în ţinută de luptă. În convoi se aflau de asemenea angajaţi ai AIEA, printre care trei inspectori veniţi să preia rotaţia de la colegii lor prezenţi la centrală.

După vizita efectuată, Grossi a constatat urmele lăsate de tirurile care au lovit în noiembrie imensul bloc de beton ce acoperă reactorul nr. 2.

 AFP a remarcat cel puţin cinci vehicule militare uşoare, precum şi angajaţi în civil ai centralei care intrau şi ieşeau, după ce erau controlaţi de bărbaţii înarmaţi la una dintre intrări.

Jurnaliştii au remarcat, totodată, mai multe fortificaţii în zona centralei, mai ales blocuri de beton care să oprească vehiculele la intrare, dar şi saci cu nisip amplasaţi la etajele reactorului.

Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un accident la centrala nucleară Zaporojie?

Potrivit unor experţi, un posibil accident la centrala Zaporojie s-ar asemăna mai mult cu dezastrul de la centrala nucleară japoneză Fukushima, survenit în 2011, şi mai puţin cu dezastrul de la Cernobâl, fiindcă reactoarele de la Zaporojie sunt similare cu reactoarele din Germania şi din vest, şi nu s-ar ajunge la o atât de amplă dispersie de radioactivitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite