Cresc temerile privind o scindare a Ucrainei. Premierul Poloniei: „Există forţe care ameninţă integritatea Ucrainei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat sâmbătă seară că în Ucraina există în acest moment nişte forţe care pun în pericol integritatea ţării, informează AFP.

„Nu spun acest lucru pentru a speria pe cineva, dar este cât se poate de clar că în acest moment există forţe care ameninţă integritatea Ucrainei. Putem spune ferm că un asemenea scenariu nu este posibil, dar ameninţările sunt reale”, a declarat premierul polonez, Donald Tusk, la postul de televiziune TVN24.

În cadrul aceleiaşi declaraţii, oficialul polonez a mai adăugat că mai devreme sau mai târziu se va afla cine acţionează în vederea slăbirii şi dezintegrării Ucrainei.

„Va veni timpul şi lumea o să afle cine şi de ce a acţionat pentru a slăbi şi dezintegra Ucraina. Situaţia din această ţară este acum extrem de dinamică, inclusiv din punct de vedere economic. Dificultăţile sunt la început”, a mai declarat premierul polonez.

În acelaşi context, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut ca toţi oficialii ucraineni să facă tot posibilul pentru a păstra integritatea teritorială a ţării lor.

„Toate deciziile pe care autorităţile de la Kiev le vor lua trebuie să fie orientate spre menţinerea integrităţii naţionale, precum şi a unităţii naţionale a Ucrainei. Ambele părţi trebuie să fie atente să nu provoace fapte care ar putea avea consecinţe fatale”, a declarat ministrul german de Externe.

Temerile privind o posibilă scindare a Ucrainei au fost afişate şi de către Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, aceasta îndemnând oficialii de la Kiev să acţioneze într-un mod responsabil.

„Uniunea Europeană speră că toţi oficialii ucraineni vor acţiona într-un mod responsabil, având drept scop apărarea integrităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statului”, a anunţat Catherine Ashton, într-un comuncat.

Anterior, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu mai mulţi miniştrii de Externe europeni, că din punctul său de vedere ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu reprezintă interesele poporului.

„Îmi exprim profunda îngrijorare cu privire la incapacitatea semnatarilor acordului să îl pună în aplicare. E momentul să punem capăt înşelării publicului internaţional şi să încetăm să pretindem că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina reprezintă interesele de independenţă ale poporului”, a afirmat Lavrov într-un comunicat.

Totodată, ministrul de Externe al Rusiei a acuzat opoziţia din Ucraina pentru modul în care „s-a supus extremiştilor”.

„Opozitia din Ucraina nu doar ca nu şi-a îndeplinit nici una dintre obligaţii, dar a avansat şi noi cerinţe, supunându-se astfel extremiştilor înarmaţi şi jefuitorilor ale căror acte constituie o ameninţare puternică pentru suveranitatea Ucrainei”, a mai spus Serghei Lavrov.

Vineri, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi liderii Opoziţiei au semnat un acord care prevede organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de uniune naţională, precum şi revenirea la Constituţia din 2004, în care preşedintele ţării are mai puţine puteri decât Constituţia în vigoare.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe parlamentare a fost votată în unanimitate şi o rezoluţie prin care fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, a fost pusă în libertate.

Noile alegeri prezidenţiale urmează să aibă loc la 25 mai, scrutin la care şi-a anunţat participare şi Iulia Timoşenko.

Temerile privind o posibilă scindare teritorială a Ucrainei apar din cauza unei diviziuni puternice între estul rusofil şi vestul proeuropean.


Citeşte şi:

Şeful diplomaţiei ruse: „Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu reprezintă interesele poporului ucrainean”

Diplomaţia rusă a criticat în termeni duri, sâmbătă, atitudinea liderilor opoziţiei ucrainene faţă de acordul semnat cu preşedintele Viktor Ianukovici, denunţând că aceştia s-au supus „extremiştilor”, anunţă un comunicat al Ministerului rus de Externe.

VIDEO FOTO Ianukovici, demis de Parlament, a încercat să fugă cu avionul. Timoşenko candidează la prezidenţiale

Evenimentele se succed într-un ritm alert în Ucraina. Preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament, însă a refuzat să accepte decizia. Sâmbătă seară, acesta a încercat să fugă din ţară cu avionul, dar a fost oprit de grăniceri. „Dictatura s-a prăbuşit!“ - a fost prima declaraţie, în libertate, a fostul premier Iulia Timoşenko.

Ucrainenii scot masiv banii din bancomate. Băncile au decis limitarea retragerilor de numerar

Violenţele recente din Ucraina, soldate cu moartea a cel puţin 100 de persoane, au provocat în mod inevitabil şi o frică a cetăţenilor în ceea ce priveşte economia acestei ţări. În ultimele zile, oamenii iau cu asalt bancomatele şi retrag banii, analiştii economici avertizând că Ucraina se va confrunta cu un faliment dacă nu primeşte rapid o „perfuzie” financiară, scrie AFP.

Umbra Moscovei în istoria Ucrainei

Proeuropeni sau, mai degrabă, rusofobi? În secolul XX, relaţiile între naţiunea ucraineană şi puterea de la Petrograd, mai întâi, şi Moscova, mai apoi, a fost una plină de resentimente şi violenţă, în ciuda aparenţei unei perfecte integrări a Ucrainei în Uniunea Sovietică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite