Şeful diplomaţiei ruse: „Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu reprezintă interesele poporului ucrainean”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomaţia rusă a criticat în termeni duri, sâmbătă, atitudinea liderilor opoziţiei ucrainene faţă de acordul semnat cu preşedintele Viktor Ianukovici, denunţând că aceştia s-au supus „extremiştilor”, anunţă un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a discutat recent prin telefon cu miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi Polonia în legătură cu cel mai recent acord semnat de opoziţia ucraineană şi preşedintele Viktor Ianukovici. Serghei Lavrov a denunţat activitatea opoziţiei din Ucraina şi a acuzat liderii acesteia ca s-au supus „extremiştilor înărmaţi”.

„Opozitia din Ucraina nu doar ca nu şi-a îndeplinit nici una dintre obligaţii, dar a avansat şi noi cerinţe, supunându-se astfel extremiştilor înarmaţi şi jefuitorilor ale căror acte constituie o ameninţare puternică pentru suveranitatea Ucrainei”, a anunţat Serghei Lavrov într-un comunicat.

De asemenea, Ministrul rus de Externe a precizat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu reprezintă interesele poporului ucrainean.

„Îmi exprim profunda îngrijorare cu privire la incapacitatea semnatarilor acordului să îl pună în aplicare. E momentul să punem capăt înşelării publicului internaţional şi să încetăm să pretindem că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina reprezinta interesele de independenţă ale poporului”, a mai afirmat Lavrov în acelaşi comunicat.

Cu o zi în urmă, tot şeful diplomaţiei ruse a anunţat că Moscova este de părere că noul acord semnat între Ianukovici şi liderii opoziţiei ucrainene ar trebui să fie supus unui referendum naţional, deoarece conţine schimbări politice extrem de importante pentru ţară.

„Suntem convinşi că un proces crucial pentru Ucraina, cum este reforma constituţională, ar trebui să fie realizat prin implicarea totală a politicienilor, cât şi a cetăţenilor, prin supunerea noilor reforme unui referendum”, a anuntat vineri, Ministerul rus de Externe.

Recent, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi liderii Opoziţiei au semnat un acord care prevede organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de uniune naţională, precum şi revenirea la Constituţia din 2004, în care preşedintele ţării are mai puţine puteri decât Constituţia în vigoare.


Citeşte şi:

VIDEO FOTO Ianukovici, demis de Parlament, a încercat să fugă cu avionul. Timoşenko candidează la prezidenţiale

Evenimentele se succed într-un ritm alert în Ucraina. Preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament, însă a refuzat să accepte decizia. Sâmbătă seară, acesta a încercat să fugă din ţară cu avionul, dar a fost oprit de grăniceri. „Dictatura s-a prăbuşit!“ - a fost prima declaraţie, în libertate, a fostul premier Iulia Timoşenko.

FOTO Primele cuvinte, primele emoţii pentru Iulia Timoşenko: „Nimeni nu vă va mai pune în genunchi în această ţară pe veci“

Iulia Timoşenko a fost eliberată astăzi după mai bine de doi ani în care a stat în închisoare. Parlamentul a votat eliminarea legii care a fost invocată în cazul Timoşenko. Politicianul a ajuns la Kiev, în Piaţa Independenţei (Euromaidan) şi a ţinut un discurs emoţionant.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume

O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite