Credincioşi din Sofia au protestat față de închiderea unei biserici ruse. Trei clerici au fost expulzați din Bulgaria

0
Publicat:

Creştinii ortodocşi din capitala Bulgariei, Sofia, au protestat duminică față de închiderea unei biserici ortodoxe ruseşti, după ce preotul-şef al acesteia şi doi clerici (de naţionalitate belarusă) au fost expulzaţi din ţară, fiind acuzaţi că au acţionat împotriva intereselor Bulgariei.

Premierul Bulgariei Nikolai Denkov FOTO EPA EFE
Premierul Bulgariei Nikolai Denkov FOTO EPA EFE

Conform dpa, citată de Agerpres, biserica, populară şi printre bulgari, a fost închisă vineri, după acuzaţiile aduse de premierul bulgar Nikolai Denkov în timpul evenimentelor care au marcat Ziua Independenţei ţării.

Duminică, credincioşii au aprins lumânări şi au depus flori în faţa bisericii. De asemenea, ei au format un lanţ uman, blocând traficul pe o şosea centrală, indică dpa, fără să precizeze numărul protestatarilor.

Mitropolitul Naum de Ruse (Biserica Ortodoxă a Bulgariei) a cerut, de asemenea, redeschiderea bisericii într-un mesaj postat pe Facebook. Nu au fost formulate acuzaţii concrete împotriva celor trei clerici expulzaţi, a declarat ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, într-o declaraţie publicată pe site-ul Ambasadei ruse.

Anterior, misiunea diplomatică rusă de la Sofia indicase că Bulgaria l-a expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria, arhimandritul Vassian şi alţi doi clerici.

Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. Tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria au atins apogeul în 2022, când 70 de diplomaţi ruşi şi angajaţi ai ambasadei au fost expulzaţi pentru suspiciuni de spionaj. Bulgaria, fostă membră a blocului estic, face parte din Uniunea Europeană şi NATO.

"Suntem revoltați"

Arhimandritul Vasian, care a condus Biserica Ortodoxă Rusă din țară, a fost expulzat joi, împreună cu doi angajați ai bisericii Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia, potrivit unui comunicat emis de ambasada rusă din Bulgaria. „Suntem revoltați de faptul și forma deciziei luate de partea bulgară. Este evident că actuala conducere a Bulgariei și-a propus să distrugă nu doar legăturile socio-politice, culturale și umanitare dintre țările noastre, ci și să rupă relațiile dintre bisericile ortodoxe surori rusă și bulgară și să învrăjbească popoarele rus și bulgar unul împotriva celuilalt”,  a transmis Ambasada Rusiei pe pagina de Facebook.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite