Rusia denunţă expulzarea de către Bulgaria a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia

0
Publicat:

Autorităţile bulgare l-au expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian, invocând raţiuni de securitate naţională, a semnalat joi ambasada rusă în Bulgaria.

Biserica Ortodoxă Bulgară
Biserica Ortodoxă Bulgară

"Pe 21 septembrie anul acesta, autorităţile bulgare au luat măsuri dure şi atroce expulzându-l pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian", se arată într-un anunţ postat pe Facebook de ambasada Rusiei, care menţionează că "autorităţile bulgare îl consideră pe Părintele Vasian o ameninţare la adresa securităţii naţionale", iar expulzarea îi priveşte de asemenea pe alţi doi membri ai bisericii Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia, potrivit Agerpres.

Ambasada rusă a emis între timp un comunicat cu un protest virulent. "Suntem scandalizaţi de existenţa şi forma deciziei luate de partea bulgară. Este evident că actualul leadership al Bulgariei şi-a stabilit ca obiectiv nu doar distrugerea legăturilor socio-politice, culturale şi umanitare între ţările noastre, ci şi ruperea relaţiilor între bisericile ortodoxe soră rusă şi bulgară şi să stârnească popoarele rus şi bulgar unul împotriva celuilalt", acuză ambasada rusă.

Guvernul de la Sofia nu a confirmat deocamdată expulzările, dar a anunţat săptămâna trecută că arhimandritul Vasian vizita frecvent Macedonia de Nord "pentru a desfăşura misiuni încredinţate de serviciile ruse de informaţii cu scopul de a semăna discordie în biserica macedoneană".

Ulterior, pe 17 septembrie, Macedonia de Nord a declarat persona non-grata trei diplomaţi ruşi, printre care şi arhimandritul Vasian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite