Blestemul rusesc din Chilia Veche. Localnicii se roagă pentru pace în biserica bombardată de ruși în anii ’40 FOTO
0Îngroziți de bombardamentele de lângă ei, treziți din somn de alarmele antiaeriene, localnicii din Chilia Veche se roagă pentru pace în biserica bombardată de ruși în al doilea Război Mondial și pe care se chinuie și acum să o reabiliteze.
Cu războiul la ușă, oamenii se tem că visul de a o vedea refăcută se va nărui, în pofida asigurărilor preotului că România, o țară NATO, nu va fi atacată.
Aproximativ 1.800 de suflete, majoritatea bătrâni, trăiesc în localitatea de frontieră Chilia Veche, la doar câteva sute de metri de localitatea ucraineană Chilia Nouă. În nopțile în care rușii bombardează localitatea vecină, oamenii se roagă la Dumnezeu să îi apere, uitându-se înspăimântați la exploziile și la flăcările roșii care se ridică la sute de metri de ei.
Se roagă și să le apere biserica, “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, lăcaș unic în România, unde se duc duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare și unde merg și acum ca să îl roage pe Dumnezeu să aducă pace, sperând că nu vor trece din nou prin coșmarul celui de-al Doilea Război Mondial, când lăcașul sfânt a fost bombardat de ruși.
Localnicii nu vor să își părăsească casele, spune primarul, așa trăiesc cu credință că, de această dată, năpastă nu se vă abate, din nou, asupra lor.
Lăcașul cu o istorie neprețuită
Biserica e cea mai frumoasă construcție din localitate și una dintre cele mai înalte biserici ortodoxe din România. Puțini sunt cei care știu că rivalizează, ca înălțime, fiind pe locul al doilea, cu celebra „Biserica Neagră” din Brașov, de confesiune luterană, care atrage anual zeci de mii de turiști.
Istoria bisericii din Chilia Veche rivalizează sau poate chiar o depășește pe cea din Brașov, fiind de poveste. Pe locul actual, a fost construită în anul 1858 o bisericuță de lemn. Localnicii au vrut însă un lăcaș de cult mai mare, dar acest lucru nu s-a înfăptuit cu ușurință. Dobrogea era sub ocupație otomană, iar orice astfel de hotărâre trebuia semnată de sultan. Cu toate greutățile vremii, credincioșii au obținut firmanul sultanului, prin care terenul actual a fost dăruit de turci.
Temelia actualei biserici s-a pus în anul 1897, pe o fundaţie de trei metri, din piatră. Lăcașul a fost ridicat din cărămidă, în jurul fostei bisericuțe din lemn, cu o structură metalică pentru care s-au folosit şine de tren. Turlele din faţă au 42 de metri, iar cupola centrală, 37,5 metri.
Folosită ca turn de observație în război
Primul Război Mondial a afectat mult construcția bisericii, care a fost terminată în anii 1938-1939. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, biserica a avut însă cel mai mult de suferit. Turlele sale, atât de înalte, au fost folosite de militarii români ca punct de observație, iar rușii s-au răzbunat aruncând bombe, care au lăsat urme adânci în pereții săi, urme care s-au putut vedea până recent în pereții bisericii.
Despre acest eveniment, a cărui teroare a fost transmisă de la părinți la copii prin viu grai până azi, vorbesc acum credincioșii din Chilia Veche care își găsesc azi nădejdea doar în Dumnezeu, pentru că de plecat, nu vor să plece și cer sfat de la preotul lor, părintele Mihai Tronaru.
„Și la slujbă și chiar la celelalte servicii religioase am vorbit cu enoriașii și am încercat și încerc să îi liniștesc. Ținând seama de faptul că mulți dintre ei au rămas cu amintiri sau știu de la părinții răposați ai lor cum au trecut prin Al Doilea Război Mondial, oamenilor nu le este ușor să îndure. Le-am spus oamenilor că țara noastră face parte din NATO și asta e o garanție, pentru siguranță. Asta lumește, însă și rugăciunile noastre pentru pace pe care le facem la fiecare Sfântă Liturghie și fiecare slujbă ne vor ocroti de orice rău”, spune părintele.
Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, cu eforturi supraomenești, sunt la un pas să își vadă un vis împlinit, iar un război, la câteva sute de metri distanță, le zădărnicește speranțele. În anul 2019, parohia a accesat fonduri europene de peste 20 de milioane de lei și se speră că până la finele acestui an biserica de poveste, care adăpostește și o parte din icoanele din lemn ale vechiului lăcaș de cult, să fie renovată și pictată.
Oamenii strâng bani, parohia a făcut împrumuturi, și a strâns sponsorizări, pentru a termina această lucrare, astfel încât biserica să dăinuie și să-și capete valoarea meritată de monument Mai este nevoie de bani, 2 la sută din valoarea proiectului trebuind să fie suportată de parohie și asta până la sfârșitul anului.
Donațiile se pot face în contul Parohiei Chilia Veche (RO69CRCOX370100000008751) Banca Cooperatistă Delta sau direct preotului Mihai Tronaru.
Casă găurită de un proiectil
Oamenii din Chilia Veche simt pericolul de la graniță mai acut decât cei din alte zone. Nu doar că aud dronele rusești și văd bombardamentele, însă săptămâna trecută, după atacul din Chilia Nouă, un localnic a descoperit cu oroare un glonț în casa lui. Proiectilul de calibrul 7,62 mm a pătruns prin acoperișul casei, prin tavanul de rigips și a ajuns în bucătărie.
Deocamdată, nimeni nu poate explica cum s-a ajuns la o asemenea situație, care s-ar fi putut termina și cu victime, însă în acest caz este deschis un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea.
În Chilia Veche, locuitorii sunt asistați de o șalupă a ISU Tulcea, mașini ISU de transport persoane, măsură ce se aplică și la Ceatalchioi, localitate în proximitatea căreia au fost găsite resturi din ceea ce pare să fie o dronă folosită de ruși în bombardamente. Pentru aceste zone există și un plan de relocare, în caz de nevoie, a oamenilor care cer acest lucru.