Coafura și machiajul Angelei Merkel, plătite de Guvern și după ce a părăsit mandatul. La cât se ridică suma

0
Publicat:

În ciuda faptului că a părăsit cel mai mare loc de muncă din Germania, în urmă cu aproape doi ani, Merkel încă facturează guvernului federal mai multe cheltuieli. Acestea includ un make-up artist și coafor personal, care lucrează și ca designer vestimentar.

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel FOTO Shutterstock
Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel FOTO Shutterstock

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, are mari beneficii, datorate „execuției îndatoririlor oficiale continue”. Jurnaliștii de la Tagesspiegel au aflat despre ce sume de bani este vorba, în urma unei solicitări, făcute în baza „Legii libertății de informare”, notează POLITICO.

55.000 de euro pentru păr și machiaj

Potrivit documentelor, Guvernul german a alocat aproape 55.000 de euro pe părul și machiajul fostului cancelar german, Angela Merkel, de când și-a părăsit mandatul, în anul 2021 și până în prezent.

Merkel nu și-a păstrat fostul său make-up artist, la care a apelat o vreme îndelungată. În prezent, a angajat pe altcineva pentru a îndeplini această îndatorire, persoană care este și creator de modă, cu sediul la Berlin.

Cancelaria plătește pentru părul și machiajul lui Merkel, atât pentru angajamentele publice, cât și pentru cele private. Până acum, a fost vorba despre 17.200 de euro în 2023, în plus față de cei 37.780 de euro, cheltuiți în 2022.

Asumarea costurilor este legată de îndeplinirea îndatoririlor oficiale continue – indiferent dacă acestea sunt publice sau nepublice”, a declarat Cancelaria germană, pentru Tagesspiegel.

Critici din partea contribuabililor

Costurile în creștere ale serviciilor de coafură și machiaj ale funcționarilor au stârnit unele critici în trecut, președintele Asociației Contribuabililor, Reiner Holznagel, declarând că acestea ar trebui „reduse la minimum” sau „plătite privat”.

Nici actualul cancelar german, Olaf Scholz nu face economie în privința ieșirilor sale publice, a raportat Tagesspiegel. Până în acest an, reprezentanții cancelariei au cheltuit 21.808 de euro pe coafură și machiaj. Anul trecut, suma a fost de 39.910 de euro.

Cifrele dintr-o anchetă parlamentară, de la începutul acestui an, au arătat că banii cheltuiți pentru fotografi, frizerii și artiștii de machiaj au crescut la aproximativ 1,5 milioane de euro. Acestea au fost cu până la 80% mai ridicate, față de 2021.

Săptămâna trecută, liderul de stat al Bavariei, Markus Söder, a transmis că biroul său a plătit aproape 180.000 de euro pentru fotografi independenți, doar în 2022. Suma a fost în plus față de cei 36.000 de euro pe an, pentru un fotograf angajat permanent.

Cancelaria de stat a spus că angajează fotografi „pe ocazie, la un tarif orar sau zilnic convenit.”

Imaginile ar fi fost pentru presă, relații publice și pentru documentare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite