Angela Merkel, premiul pentru Pace al UNESCO pentru politica privind refugiaţii

0
Publicat:

Fostul cancelar federal german Angela Merkel a primit miercuri, în Coasta de Fildeş, Premiul pentru Pace al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), informează dpa.

Angela Merkel  FOTO SHUTTERSTOCK
Angela Merkel FOTO SHUTTERSTOCK

 Premiul a fost acordat pentru politica pentru refugiaţi a Angelei Merkel din 2015, când Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiaţi şi alţi migranţi. În discursul său la primirea premiului, Merkel a atenţionat asupra noilor puncte nevralgice din lume şi a îndemnat la soluţionarea paşnică a conflictelor.

Dialogul este arma celui puternic, nu a celui slab, a spus Angela Merkel. Ea a dedicat acest premiu voluntarilor care i-au ajutat pe refugiaţi în apogeul crizei refugiaţilor. Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, i-a înmânat premiul fostului cancelar german în cadrul unei ceremonii organizate în capitala Coastei de Fildeş, Yamoussoukro. Azoulay a spus că Merkel a dat dovadă de curaj într-o perioadă când alţii doreau să închidă Europa, conform Agerpres.

Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, a descris-o pe Angela Merkel drept un om de stat şi umanitarist de excepţie. A fost acordată de asemenea o menţiune specială activistei pentru drepturile omului Julienne Lusenge din Republica Democrată Congo. Ea susţine victimele violenţei sexuale din estul ţării sale.

Premiul poartă numele fostului şef al statului Coasta de Fildeş Felix Houphouet-Boigny. Premiul UNESCO pentru Pace a fost înfiinţat în 1989 şi este acordat anual din 1991 încoace persoanelor sau organizaţiilor care au depus eforturi speciale pentru a promova, a cerceta sau a asigura pacea. Primii laureaţi ai premiului au fost Nelson Mandela şi Frederik Willem de Klerk, care au fost premiaţi după abolirea apartheidului în Africa de Sud.

Mai recent, premierul Etiopiei, Abiy Ahmed, a fost premiat în 2019 pentru că a făcut pace cu ţara vecină Eritreea. Însă ţara sa a fost cuprinsă de un război civil anul următor. În 2020 şi 2021, premiul nu a fost acordat din cauza pandemiei de coronavirus.     

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri