Primul mesaj al lui Charles al III-lea după ce a fost proclamat rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Regele Charles al III-lea a susținut un scurt discurs, apoi a citit și semnat documentul prin care a fost proclamat suveran britanic, în cea de-a doua parte a ceremoniei de la Palatul St James din Londra, conform Agerpres.

Regele Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii. Foto: Arhivă
Regele Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii. Foto: Arhivă

În Calitate de membri ai Consiliului Privat - autorităţi politice şi sociale care îl sfătuiesc pe rege, o moştenire a trecutului care în prezent este mai ales simbolică, notează EFE - la eveniment sunt prezenţi Camilla, în calitate de regină consoartă, şi arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primatul Bisericii Anglicane. 

Acesta a fost primul act oficial al lui Charles al III-lea ca şef al statului şi este diferit de încoronare, o ceremonie extrem de fastuoasă care este de aşteptat să aibă loc în următoarele luni. 

Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar acum când jelim, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de datoriile şi responsabilităţile serioase care îmi revin acum mie", a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său, potrivit BBC.

 Regele Charles al III-lea s-a angajat să urmeze „exemplul" mamei sale, Elisabeta a II-a, decedată joi la vârsta de 96 de ani la Balmoral, în Scoţia. Noul suveran s-a angajat să respecte principiile constituţionale şi să se pună în slujba cetăţenilor.   

Discursul integral al Regelui Charles al III-lea:

„Doamnelor şi domnilor, îmi revine datoria plină de tristeţe să vă anunţ moartea mult iubitei mele mame, Regina. Ştiu cât de multă compasiune aveţi pentru mine atât voi cât şi întregul popor - şi cred că pot să cred că şi întreaga lume - în urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu toţii. Pentru mine este o mare consolare să ştiu că această compasiune exprimată de atât de mulţi oameni faţă de sora mea şi de fraţii mei şi că această afecţiune şi sprijin copleşitor vor fi extinse către întreaga noastră familie după această pierdere", a declarat noul suveran britanic în debutul discursului său.

„Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de naţiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie", a adăugat regele Charles al III-lea.

„Asumându-mi aceste responsabilităţi, mă voi strădui să urmez acest exemplu care mă inspiră pentru a susţine guvernul constituţional şi să aduc pace, armonie şi prosperitate pentru oamenii care trăiesc în aceste insule, în ţările din Commonwealth şi în teritoriile din lumea întreagă. În acest scop, ştiu că voi fi susţinut prin afecţiunea şi loialitatea oamenilor al căror suveran am fost numit şi că în exercitarea acestor îndatoriri voi fi sfătuit de consiliul parlamentarilor aleşi de ei. În tot acest proces, sunt profund încurajat şi de sprijinul constant pe care mi-l oferă iubita mea soţie", a mai spus noul suveran britanic.

„Profit de această ocazie pentru a confirma dorinţa şi intenţia mea de a continua tradiţia de încredinţare a veniturilor ereditare, inclusiv a Crown Estate, către Guvern în beneficiul nostru al tuturor, în schimbul Sovereign Grant, fondul care asigură realizarea îndatoririlor mele oficiale în calitate de şef al statului şi al naţiunii. În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredinţată, căreia îi voi dedica tot restul vieţii mele, mă rog pentru a cere călăuzire şi ajutor din partea Dumnezeului Atotputernic", a declarat regele Charles al III-lea în finalul discursului său de sâmbătă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri