Statisticile surprinzătoare privindu-l pe Prințul Charles, acum Regele Charles al III-lea

0
0
Publicat:

Sunt chiar surprinzătoare și trebuie lecturate cu foarte mare atenție deoarece arată cu deosebită precizie nivelul de așteptare al opiniei publice din Marea Britanie față de ceea ce va însemna performanța monarhului care urează acum pe tronul Marii Britanii.

Regele Charles și regina consoartă Camilla FOTO AFP
Regele Charles și regina consoartă Camilla FOTO AFP

Este foarte important deoarece, tehnic, aceasta este baza pe care se fac diversele studii de risc privind viitorul UK, țară confruntată cu o multitudine și foarte vizibile riscuri interne și externe, simbolul regalității fiind una sau chiar singura stavilă reală împotriva unor posibile mișcări centrifuge, încercări de desprindere din sistem din partea Scoției și Irlandei de Nord. În acest sens, va fi oare capabil Regele Charles al III-lea să se ridice la nivelul prestației absolut excepționale a mamei sale, personalitate atât d puternică și carismatică încât s-a impus firesc drept punct de echilibru al scenei politice și în conștiința populară pe timpul celor 70 de ani de domnie. Este chiar problema esențială a momentului și de răspunsurile care vor fi date va depinde mult pe viitor, inclusiv o bună parte din ceea ce se numește credibilitatea internațională a UK. Și nimeni nu poate da un răspuns foarte sigur, iar asta ridică nivelul incertitudinilor și îngreuiază considerabil previziunile de risc care se fac acum în privința viitorul UK ca entitate unită și punct de rezistență în furtuna care se ridică la orizontul lumii.

Spunem, repet, avem la dispoziție nenumărate statistici, ne interesează cele mai recente și, dintre toate, doresc să vă prezint pe cele care, din punctul meu de vedere, par a fi cele mai complexe și detaliate, realizate de institutele de sondaje de renume internațional și ale căror analize s-au dovedit foarte exacte în decursul timpului. Printre acestea, firește încep cu una realizată de cei de la STATISTA, care au cerut răspunsuri la o întrebare extrem de simplă:  Cât de favorabile sau nefavorabile sunt părerile dumneavoastră în ce-l privește pe Prințul Charles?

Rezultatele situează un răspuns copleșitor favorabil venind din România, țară care conduce cu un procent de 47% în acest top al acceptabilității, urmată de India (35%, Arabia Saudită (33%), Malaysia (21%), China (14%), Turcia (11%), Brazilia (10%) Statele Unite (7%) Mexic (3%), Polonia (1%), Rusia (0%). În mod uluitor, gradul de acceptabilitate în Marea Britanie era, la acel moment al sondajului, de doar 3%.

Interesant, nu-i așa? Sondajul a fost dat publicității pe 9 martie anul trecut și analiza percepția existentă la nivelul anului 2018.

Dar iată un alt sondaj, tot dintr-o sursă extrem de credibilă, interesant deoarece realizat acum de cei de la YouGov. Iată nivelul de acceptabilitate prezentat de diversele personalități din Casa Regală, primul indiciu fiind cel de renume public și al doilea de popularitate:

The Most Popular Royalty 

                                               Fame /  Popularity 

În fine, vă rog să consultați și cel mai complet dintre sondaje, cel realizat de IPSOS, care, în opinia mea, are meritul de a extinde chestionarul spre teme care privesc nu numai persoane, inclusiv cea a prezentului monarh, ci și înspre ceea ce ar putea fi direcțiile principale de viitor al drumului național așa cum în percep și doresc britanicii. În principiu, datele se suprapun oarecum cu cele din sondajul precedent dar ceea ce mi se pare a fi cel mai relevant este că, în toate analizele din acest moment, apare o diviziune notabilă a opțiunilor și asta arată că nu va fi deloc ușoară încercarea de recuperare a golului istoric lăsat de dispariția Elisabetei a II-a.

Cu toate consecințele geo-politice care încep deja să se producă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite