Cehia, la limita recesiunii. Proteste masive și mii de școli închise din cauza măsurilor de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Cehă se confruntă cu una dintre cele mai mari manifestări de nemulțumire publică de la căderea comunismului, în timp ce sindicatele protestează împotriva reducerilor de cheltuieli și a creșterii taxelor pe care guvernul le consideră esențiale pentru agenda sa.

Cehii ies în stradă nemulțumiți de măsurile guvernului
Cehii ies în stradă nemulțumiți de măsurile guvernului FOTO Twitter

Mii de școli primare și secundare au rămas închise în întreaga țară luni, în timp ce muncitorii se pregăteau să își întrerupă activitatea pentru câteva ore. Un miting împotriva guvernului este programat azi, la Praga, potrivit Bloomberg.

Protestele sunt o reacție la un pachet de reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe în valoare de 6,7 miliarde de dolari, impuse de guvernul premierului Petr Fiala. Acesta își propune să reducă deficitul bugetar la jumătate, în doi ani, economia de 300 de miliarde de dolari fiind la limita recesiunii.

Fiala a criticat sindicatele pentru lipsa negocierilor, afirmând că măsurile sunt esențiale pentru a inversa creșterea datoriei declanșată de împrumuturile din perioada pandemiei. Administrația de doi ani s-a angajat să îndeplinească o promisiune electorală cheie de restricție, după ce a crescut cheltuielile pentru subvenții energetice, apărare și ajutor pentru refugiații ucraineni.

"Dacă am ceda, am renunța la un viitor bun pentru această țară, la o economie sustenabilă și la finanțare sustenabilă", a declarat Fiala luni. "Nu putem face asta", a continuat premierul ceh.

Liderul sindical Josef Stredula a acuzat guvernul pentru valul de nemulțumiri, într-o postare pe platforma de social media X. Printre cererile protestatarilor se numără mai mulți bani pentru personalul non-didactic și alte finanțări de stat, potrivit Confederației Sindicatelor din Cehia.

Deși datoria externă a Republicii Cehe - 44% din produsul intern brut - o plasează la capătul inferior al țărilor Uniunii Europene, ritmul împrumuturilor a fost mai rapid decât în ​​majoritatea țărilor vecine, în ultimii trei ani.

Planurile de austeritate afectează susținerea guvernului

În Cehia, partidul principal de opoziție ANO, al fostului premier miliardar Andrej Babis, se află în prezent în frunte cu 33,2% susținere, potrivit unui sondaj realizat de STEM pentru CNN Prima News, duminică. Partidul anti-imigrație SPD, care dorește să scoată Republica Cehă din Uniunea Europeană și NATO, este pe locul al doilea cu 12% sprijin.

În contrast, măsurile bugetare au fost îmbrățișate de investitori. Obligațiunile cehilor au avut o performanță mai bună decât în majoritatea țărilor europene în acest an. Prima de randament pe care investitorii o cer pentru a deține obligațiunile pe 10 ani ale țării, în loc de obligațiunile germane, a scăzut la aproximativ 176 de puncte de bază de la un vârf de 422 de puncte de bază, la mijlocul anului trecut.

Săptămâna trecută, Moody's Investors Service și-a îmbunătățit perspectiva de credit pentru Republica Cehă la stabil, citând pași pentru a îmbunătăți securitatea energetică și pentru a reduce deficitul bugetar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite