Austeritate în Cehia: Taie din salariile bugetarilor și majorează impozitele pentru firme

0
Publicat:

Criza provocată de pandemie și războiul din Ucraina determină tot mai multe state să ia măsuri de austeritate în scopul reducerii deficitului bugetar, chiar dacă acesta nu este foarte mare.

Harta Europei colorată în albastru, înconjurată de steluțe aurii, peste care este pus un euro
Tot mai multe state aplică măsuri de austeritate încercând să reducă deficitul

Deputaţii cehi au adoptat vineri un plan de austeritate ce prevede o creştere a impozitelor în scopul redresării finanţelor publice aflate în dificultate, lovite puternic de consecinţele pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din Ucraina, transmite AFP.

Planul de austeritate, propus de coaliţia guvernamentală de centru-dreapta din Cehia, a trecut cu 108 voturi din totalul de 200.

Amplul program vizează reducerea deficitului bugetar de 3,5% din PIB în acest an la 1,8% în 2024 şi la 1,2% în 2025.

Deputaţii au aprobat reduceri importante de subvenţii şi tăieri de salarii din sectorul bugetar. Totodată, au majorat impozitul pe firme de la 19% la 21%, precum şi impozitul pe proprietate şi taxele pe tutun, alcool şi jocurile de noroc.

Legislaţia, care mai trebuie aprobată de Senat şi promulgată de preşedinte, ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Puternic dependentă de producţia de automobile şi de exporturile în zona euro, economia cehă a încetinit considerabil după declanşarea pandemiei în 2020.

În trimestrul al doilea al anului curent, PIB-ul acestei ţări cu 10,5 milioane de locuitori s-a redus cu 0,6% pe un an şi a stagnat în raport cu trimestrul anterior.

Conform prognozei Fondului Monetar Internaţional, economia cehă va creşte cu doar 0,2% în acest an şi cu 2,3% în 2024.

În luna mai, premierul ceh Petr Fiala anunța că Guvernul a aprobat măsuri de reducere a cheltuielilor şi majorări de taxe, pentru scăderea deficitului bugetar în 2024.

Acesta a explicat că deficitul bugetar ar fi cu 94 miliarde de coroane (4,43 miliarde de dolari) mai ridicat în 2024 fără măsurile care au fost prezentate, alături de planificata reformă a pensiilor. 

Ţinta de deficit pentru acest an a Guvernului de la Praga este de 295 miliarde de coroane.

Anul trecut, deficitul a scăzut la 3,6% din PIB, de la un nivel de peste 5% în 2020 şi în 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite