Alegeri prezidențiale în Cehia: Generalul în rezervă Petr Pavel a câștigat în fața fostului premier Andrej Babis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul în rezervă Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia, fiind creditat cu 56% din voturi după numărarea a 75% din buletinele de vot.

Petr Pavel FOTO EPA-EFE
Petr Pavel FOTO EPA-EFE

Rivalul său, fostul premier Andrej Babis, a obţinut 44% din voturi, potrivit rezultatelor deocamdată preliminare publicate pe site-ul Oficiului de Statistică al Cehiei.

Petr Pavel, un general în rezervă în vârstă de 61 de ani care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi a beneficiat de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Andrej Babis, un miliardar în vârstă de 68 de ani care a ocupat postul de prim-ministru între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor.

În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii, cu 0,4% mai mult față de contracandidatul său. El a beneficiat între timp de susținerea unora dintre concurenţii eliminaţi în primul tur.

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei sale, transmite Agerpres.

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, un politician controversat care a întreținut legături strânse cu Moscova înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite