Ce scenariu de război cu Rusia are președintele francez Emmanuel Macron. Opoziția de extremă dreaptă îi cere „să nu intre în război”

0
Publicat:

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu liderii opoziției pentru a discuta despre războiul din Ucraina, sugerând că aliații Ucrainei nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe pentru confruntarea cu Rusia.

Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au semnat un tratat de securitate
Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au semnat un tratat de securitate FOTO EPA-EFE

Joi, 7 martie, președintele Macron a declarat că Franța nu va exclude nicio opțiune pentru a susține Ucraina, au spus liderii mai multor partide politice franceze, potrivit Le Monde. După întâlnirea de două ore și jumătate, șefii partidelor au declarat că discuțiile cu Macron i-au îngrijorat, unii acuzându-l că folosește conflictul pentru a-și consolida poziția înaintea alegerilor europene din această vară.

Președintele a șocat săptămâna trecută mulți lideri europeni prin refuzul de a exclude trimiterea trupelor occidentale la sol în Ucraina. În plus, în această săptămână, Macron le-a cerut aliaților Ucrainei să nu fie "lași" în sprijinirea țării în lupta împotriva invaziei ruse.

Unii lideri politici au afirmat joi că Macron susține o abordare "fără limite" în contracararea președintelui rus Vladimir Putin. Liderul Partidului Verde, Marine Tondelier, a relatat că Macron a spus că Putin "clar nu are limite." Ea a considerat "extrem de îngrijorător" faptul că Macron a declarat în ședință că "trebuie să arătăm că și noi nu avem limite."

Jordan Bardella, președintele partidului de extremă dreaptă Rassemblement National (RN), a spus că l-a implorat pe Macron "să nu intre în război cu Rusia." Gândirea președintelui include "fără limite și fără linii roșii," a afirmat la rândul lui Bardella.

RN este cel mai mare partid de opoziție din Camera Inferioară a parlamentului francez și conduce alianța lui Macron înaintea voturilor din 9 iunie, în sondajele europene.

Prim-ministrul Gabriel Attal a acuzat Rassemblement National că "susține Rusia mai mult decât Ucraina."

Potrivit lui Fabien Roussel (Partidul Comunist), Emmanuel Macron a menționat scenariul „care ar putea duce la o intervenție” : un avans al frontului „spre Odesa sau spre Kiev”.

Parlamentul francez va vota strategia în privința Ucrainei

Prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Macron "continuă să crească nivelul implicării directe a Franței" în războiul din Ucraina.

Parlamentul Franței va avea ocazia să voteze asupra strategiei țării în privința Ucrainei, inclusiv a tratatului de securitate bilateral semnat cu Kievul luna trecută. Dezbaterile și voturile consultative vor avea loc marțea viitoare în Adunarea Națională și miercuri în Senat.

Joi, Macron s-a întâlnit și cu președintele Moldovei, Maia Sandu, promițând "sprijin neclintit" în contextul tensiunilor crescute între Chișinău și separatiștii pro-ruși. În timpul întâlnirii, cei doi au semnat un acord bilateral de apărare, precum și o "hartă economică," deși nu au fost furnizate detalii.

Înainte de întâlnirea de joi cu opoziția, Macron a discutat cu predecesorii săi François Hollande și Nicolas Sarkozy, la Palatul Elysee.

Întrebat despre posibilitatea trimiterii de trupe, fostul președinte socialist François Hollande a declarat: "Poziția mea cu privire la problemele militare este: cu cât spunem mai puțin, cu atât e mai bine."

Majoritatea aliaților europeni ai lui Macron au declarat că nu vor trimite trupe în Ucraina, în timp ce oficialii francezi au insistat că astfel de forțe ar putea fi trimise pentru a sprijini operațiuni precum dezamorsarea, nu lupta împotriva forțelor ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite