Care sunt țările dispuse să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina? Cel puțin zece mii de militari vor fi dislocați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o întâlnire virtuală a „coaliției celor dispuși” - țările care doresc să ajute la sprijinirea încetării focului în Ucraina - premierul britanic Keir Starmer a discutat despre planurile de a antrena peste zece mii de militari care să fie dislocați ca forțe de menținere a păcii occidentale în Ucraina, relatează The Times .

Soldați britanici/FOTO:Arhiva
Soldați britanici/FOTO:Arhiva

Citând surse de rang înalt din guvernul britanic, publicația notează că Starmer a câștigat „un sprijin semnificativ mai mare” decât cele trei țări care s-au oferit inițial să contribuie cu trupele lor, deși cea mai mare parte a forțelor este probabil să provină din Marea Britanie și Franța.

„Chestiunea este destul de avansată”, a spus o sursă guvernamentală de nivel înalt, refuzând să ofere informații mai precise despre cine și ce contribuții va face, deoarece ar putea „ajuta Rusia”. În același timp, interlocutorul a adăugat că „va fi o forță semnificativă cu un număr semnificativ de țări care furnizează trupe și un grup mult mai mare contribuind în alte moduri”.

O sursă militară a spus că dimensiunea forței finale va fi „confortabil mai mare de 10.000”. Aproximativ 35 de țări au convenit să ofere arme, sprijin logistic și de informații pentru misiunea, care este numită „forța de comunicații continue”. În cazul unei încetări a focului între Rusia și Ucraina, aceasta ar trebui să-l descurajeze pe Vladimir Putin să recurgă la o altă invazie.

În urma conferinței de ieri a 29 de lideri, Starmer a anunțat că liderii militari din întreaga lume se vor întâlni la Londra săptămâna viitoare, pe măsură ce planurile pentru o forță multinațională de menținere a păcii trec în „faza operațională”.

Joi, secretarul britanic al Apărării, John Healy, este de așteptat să se întâlnească cu șefii serviciului de la Statul Major Comun permanent din Northwood, unde sunt planificate și controlate toate operațiunile militare în străinătate.

Un înalt oficial a calificat viteza cu care a fost adunată forța de menținere a păcii „fără precedent” și a spus că este dovada că relațiile anglo-franceze au fost cele mai strânse de la intervenția militară comună a celor două țări în Libia în 2011.

Într-o conferință de presă, Starmer a spus că „lumea are nevoie de acțiune acum”, iar „noile angajamente” au fost legate de menținerea păcii și de întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei. El a respins abordarea „da, dar” a lui Putin față de propunerea de încetare a focului cu Kievul, spunând că președintele rus va trebui să fie de acord cu discuțiile „mai devreme sau mai târziu ” . Întrebat despre rolul pe care îl vor juca forțele de menținere a păcii, el a spus că acesta va fi un subiect de discuție între șefii militari, joi.

Întâlnirea „coaliției celor dispuși” a urmat unei săptămâni intense de contacte diplomatice, în timpul căreia oficialii americani au înaintat Rusiei o propunere ucrainean-americană de încetare a focului necondiționat de 30 de zile , cu care Kremlinul nu a fost în esență de acord.

Planul lui Macron pentru Ucraina

Președintele francez, Emmanuel Macron, preconizează că o ipotetică forță de menținere a păcii în Ucraina ar fi formată din „câteva mii de oameni pentru fiecare țară“ și nu ar avea nevoie de aprobarea Rusiei.

Într-un interviu publicat online sâmbătă seară de mai multe media regionale franceze, Macron trece în revistă progresul discuțiilor dintre o serie de țări, în principal europene, pentru a sprijini un eventual acord de pace în Ucraina.

Summit-ul prin videoconferință găzduit sâmbătă de prim-ministrul britanic Keir Starmer a înregistrat progrese în aceste discuții și a convenit ca joia viitoare să aibă loc pe teritoriul britanic o nouă reuniune a șefilor militari ai țărilor participante.

Macron precizează că obiectivul„nu este de a avea o masă de soldați“, deoarece Ucraina are deja „cea mai mare armată europeană“, cu aproximativ un milion de soldați mobilizați.

Planul vizează mai degrabă „desfășurarea câtorva mii de oameni pentru fiecare țară participant“, care ar fi plasați „în puncte-cheie“ din Ucraina, pentru a desfășura „programe de formare“ pentru forțele ucrainene, explică el.

În plus, un astfel de contingent ne-ar permite să „ne arătăm sprijinul pe termen lung“ pentru Kiev, subliniază președintele francez.

În fața respingerii repetate de către Rusia a prezenței trupelor străine în Ucraina, Macron a fost ferm convins că UE (și posibil alte țări occidentale din afara continentului) nu are nevoie de aprobarea Kremlinului.

„Ucraina este suverană. Dacă solicită prezența forțelor aliate pe teritoriul său, nu depinde de Rusia să o accepte sau nu“, afirmă președintele francez.

Parisul va „rămâne în contact “ cu Washingtonul

Întrebat despre atitudinea președintelui american Donald Trump, Macron a declarat că va „rămâne în contact “ cu Washingtonul pentru a „evita alte accidente“ și a „reduce incertitudinea“ cu privire la poziția SUA.

Emmanuel Macron a vorbit vineri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar în cadrul interviului a declarat că este pregătit să continue livrarea de echipamente militare avansate către Kiev.

El menționează posibilitatea de a trimite mai multe bombardiere Mirage 2000 din Franța sau din alte țări care le folosesc și precizează că Zelenski i-a cerut în mod special rachete ghidate și drone.

Macron, întâlnire cu directorii industriei franceze de apărare

În plus, a subliniat el, creșterea cheltuielilor militare ale Europei trebuie să fie însoțită de o preferință sporită pentru echipamentele militare europene, pentru a asigura autonomia strategică a continentului.

Macron s-a întâlnit vineri cu directorii puternicei industrii franceze de apărare, iar în interviu a declarat că le-a cerut să ajungă „la țările europene care obișnuiesc să cumpere din Statele Unite“.

De exemplu, el a declarat că țările care cumpără rachete Patriot ar trebui să li se ofere SAMP/T franco-italiene de ultimă generație și că cei interesați de achiziționarea de avioane de luptă F35 ar trebui să aibă ca alternativă modelul francez Dassault Rafale.

De asemenea, el clarifică faptul că, deși guvernul francez are în vedere o creștere puternică a rezervei militare (până la 80.000 de membri în 2030 față de 44.000 în prezent), nu are în vedere o revenire la serviciul militar obligatoriu, care pentru Macron „nu este o opțiune realist“.

UE va furnizarea de arme Ucrainei și după armistițiu

Uniunea Europeană nu are nicio intenție să oprească asistența militară acordată Ucrainei, chiar dacă se va obține o încetare a focului de 30 de zile. UE încearcă să ofere Ucrainei cea mai puternică poziție în posibilele negocieri de pace și nu va permite ca termenii încetării focului să slăbească Kievul. Așa au afirmat mai mulți diplomați europeni în ajunul ședinței Consiliului Afaceri Externe al UE, care va avea loc luni, 17 martie, transmite DW.

Uniunea Europeană caută să se asigure că Ucraina se află în cea mai puternică poziție în negocierile de pace și poate, de asemenea, să refuze o „înțelegere proastă“, așa cum ar spune Donald Trump, și să aleagă momentul cel mai potrivit pentru negocieri. „Nu cred că UE și membrii săi vor înceta să furnizeze arme Kievului dacă agresorul va cere asta ca condiție pentru încetarea focului“, a spus diplomații europeni. Un alt reprezentant al UE a subliniat că, chiar și în cazul unei pauze a ostilităților, este important să se continue furnizarea de arme Ucrainei, și nu invers. Un al treilea diplomat susține că „luptele sunt încă în desfășurare” și „armata rusă ar putea folosi încetarea focului pentru a se regrupa și a lansa un nou atac”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite