Ucraina va cumpăra două reactoare nucleare rusești, de 600 de milioane de euro, pentru o centrală aflată lângă România

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege care permite achiziţionarea a două reactoare nucleare de produscţie rusească, pentru o centrală de lângă România.

Centrala nucleară Khmelnytskyi. FOTO: president.gov.ua
Centrala nucleară Khmelnytskyi. FOTO: president.gov.ua

Volodimir Zelenski a semnat această lege după ce, a începutul lunii februarie, Rada Supremă a adoptat legea în a doua lectură, permițând companiei de stat ucrainene Energoatom să achiziționeze reactoarele, care se află în prezent în Bulgaria.

Potrivit agenţiei de presă Novinite, este vorba despre două reactoare nucleare de producţie rusească, pe care Ucraina le va cumpăra din Bulgaria, contra unei sume semnificative, de 600 de milioane de euro. Dacă în proiectul iniţial acestea urmau să ajungă la Centrala nucleară Belene, potrivit noii legi ele vor fi puse în funcţiune la Centrala nucleară Khmelnytskyi, de lângă România.

„Aceste două reactoare înseamnă electricitate stabilă. Și în timp de pace - care va veni, fără îndoială - va sprijini, de asemenea, întreprinderile. Cred că presiunea asupra lor va fi mai mică decât este acum. Astăzi, ele ajută la menținerea costurilor cu energia electrică nu atât de ridicate pentru oameni”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Noua iniţiativă legislativă a lui Volodimir Zelenski nu este apreciată de toţi ucrainenii, criticii săi, inclusiv parlamentari din opoziție și specialiști în energie, arătându-se îngrijoraţi de această decizie. Ei afirmă, pe de o parte, că achiziţia implică riscuri semnificative de corupție, iar pe de altă parte că este ineficientă, în special din cauza originii ruse a reactoarelor, deși aceștia sunt înregistrați oficial în Bulgaria.

Centrala nucleară de la Khmelnytsky, unde urmează să ajungă reactoarele ruseşti, a fost construită în anii 1970 de URSS şi este situată în sud-vestul Ucrainei, la mică distanță de România. Ca urmare a dezastrului de la Cernobîl, ea a funcționat la capacitate mai mică decât puterea maximă.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite