Cancelarul Germaniei: Țara e pregătită pentru iarnă datorită politicilor mele. „Ce măsuri a luat Berlinul”

0
0

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Germania e pregătită pentru iarnă datorită modului în care a abordat guvernul său criza energetică, scrie sâmbătă DPA.

Olaf Scholz, un cancelar foarte sigur pe politicile guvernării FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz, un cancelar foarte sigur pe politicile guvernării FOTO EPA-EFE

Cu toate deciziile pe care le-am luat, putem spune în acest moment, înainte de iarnă - vom trece probabil prin asta împreună", a spus Scholz la o reuniune a formaţiunii sale de centru-stânga, Partidul Social Democrat, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Peste 20 de centrale energetice pe cărbune au fost repornite sau menţinute în funcţiune, iar cele trei centrale nucleare existente vor funcţiona şi iarna, a precizat cancelarul german la reuniunea de sâmbătă.

Facilităţile de depozitare a gazului au fost încărcate, după ce în urmă cu un an s-au aflat la un nivel scăzut. De asemenea, se construiesc noi terminale pentru gaz natural lichefiat în zona de coastă din nordul Germaniei, ceea ce, împreună cu importurile din Norvegia şi Ţările de Jos, va asigura securitatea energetică a Germaniei, a mai amintit Olaf Scholz.

Livrările de gaz rusesc către Germania au încetat în acest an, pe fondul disputei dintre Rusia şi ţările occidentale legate de invazia Kremlinului din Ucraina, notează DPA.

Naționalizarea Gazprom

Săptămâna trecută, guvernul german va naționaliza importatorul de gaze naturale Sefe, companie denumită anterior Gazprom Germania, a anunțat luni Ministerul Economiei de la Berlin, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, aceasta a fost o măsură luată pentru a-l proteja de faliment și de a forța Rusia să părăsească compania. Sefe a fost abandonat de compania rusă Gazprom la începutul acestui an și pus sub tutela statului german în aprilie. De atunci, a primit aproape 10 miliarde de euro (10,3 miliarde de dolari) în linii de credit susținute de stat.

Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a națiunii, a spus ministerul, Sefe fiind amenințată de insolvență, după ce o scădere a importurilor rusești i-a cauzat pierderi de miliarde de euro, deoarece compania și alți importatori de gaz au apelat la piața scumpă spot pentru a-și procura gaz din altă parte. După Uniper, Sefe este a doua companie germană naționalizată ca urmare a crizei energetice declanșate de războiul din Ucraina.

Plafonarea prețurilor

Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro, sau 42% din schema de protecţie lansată luna trecută, pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate, într-o încercare de a-şi proteja economia, conform unui proiect consultat de Reuters.

Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprijinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, cifra de 83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai precisă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei, pentru atenuarea poverii creşterii preţurilor energiei asupra industriei şi gospodăriilor.

Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 martie de asemenea pentru gospodării şi IMM-uri, precum şi subvenţionarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferenţa de 20% urmând ca gazul să fie plătit la preţul pieţei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite