Germania va plafona preţurile la gaze şi electricitate. Cât va cheltui pentru a finanţa aceste măsuri

0
Publicat:

Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro, sau 42% din schema de protecţie lansată luna trecută, pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate, într-o încercare de a-şi proteja economia, conform unui proiect consultat de Reuters.

Germania va plafona preţul la gaze pentru 25.000 de mari companii, Foto: Pixabay
Germania va plafona preţul la gaze pentru 25.000 de mari companii, Foto: Pixabay

Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprijinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, cifra de 83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai precisă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei, pentru atenuarea poverii creşterii preţurilor energiei asupra industriei şi gospodăriilor.

Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 martie de asemenea pentru gospodării şi IMM-uri, precum şi subvenţionarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferenţa de 20% urmând ca gazul să fie plătit la preţul pieţei.

Conform unui proiect de document consultat de Reuters la începutul acestei luni, Germania va introduce o plafonare a preţului electricităţii pentru gospodării şi consumatorii industriali, ca parte a măsurilor menite să ajute cea mai mare economie europeană să facă faţă crizei energetice.

Potrivit sursei citate, pentru consumatorii industriali, preţul electricităţii va fi limitat la 13 eurocenţi per kWh şi se va aplica pentru 70% din consumul de anul trecut, în timp ce pentru gospodării preţul va fi plafonat la 40 eurocenţi per kWh, pentru 80% din consumul de bază.

Diferenţa între preţul de piaţă care ar trebui plătit şi plafonarea, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, va fi direct compensată de furnizori printr-o deducere lunară.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite