Polonia caută sprijin german pentru a aplica sancțiunile UE asupra unei secțiuni a conductei Drujba

0
0
Publicat:

Polonia caută sprijin german pentru a aplica sancțiunile UE asupra secțiunii polono-germane a conductei de țiței Drujba, pentru a putea renunţa la petrolul rusesc fără penalităţi, scrie Reuters.

RPolonia ar vrea să cumpere rafinărie Schwedt, deținută de Rusia. Foto Profimedia
RPolonia ar vrea să cumpere rafinărie Schwedt, deținută de Rusia. Foto Profimedia

Surse familiare discuțiilor au spus că cele două state sunt aproape de a încheia un acord care va permite Poloniei să coordoneze livrările maritime de petrol către Germania, prin Gdansk și o parte din Drujba, pentru a facilita achiziționarea de către Polonia a rafinăriei Schwedt, deținută de Rusia, din Germania.

UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc pe rute maritime începând cu 5 decembrie, dar Drujba este în prezent scutită de sancțiuni. Acest lucru prezintă o problemă pentru rafinatorul polonez PKN Orlen, care are o înțelegere pe termen lung pentru achiziționarea de petrol rusesc prin conductă și ar trebui să plătească penalități pentru a rupe contractul.

Dacă UE ar impune sancțiuni Drujba - sau cel puțin secțiunea sa de nord care aprovizionează Polonia și Germania - ambele țări ar putea să iasă din angajamentele lor de import de petrol rusesc fără penalități.

Secțiunea de sud a conductei aprovizionează Ungaria, Slovacia și Republica Cehă care, spre deosebire de Polonia și Germania, s-ar lupta să își diversifice importurile de petrol.

Potrivit surselor, ministerul polonez al Climei și ministerul german al Rconomiei se află în etapa finală a discuțiilor privind un memorandum de înțelegere privind logistica petrolului, care ar putea debloca fluxurile non-rusești și ar putea ajuta rafinăria poloneză să-și urmărească interesul pentru Schwedt.

Germania a promis că nu mai folosește petrol rusesc din 2023

Germania își menține angajamentul să nu mai folosească petrolul rusesc din 2023 și lucrează la o soluție cu Polonia pentru a asigura aprovizionarea cu Schwedt, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei la Berlin. Ministerul polonez al Climei nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Germania a pus Schwedt sub o tutelă de șase luni, oprindu-se înainte de a naționaliza rafinăria și caută modalități de a o aproviziona cu petrol.

Polonia și Germania au promis în primăvară că vor încerca să pună capăt importurilor de petrol rusești prin partea de nord a Drujba până la sfârșitul anului, dar Orlen rămâne legată de contractul său cu compania rusă de petrol și gaze Tatneft.

Rafinăria poloneză a nominalizat provizii pentru Drujba pentru 2023, așa cum este stipulat în contract, dar acestea s-ar opri dacă conducta va fi lovită de sancțiuni, a spus una dintre surse.

Orlen a refuzat să comenteze vineri.

Compania și-a redus deja dependența de petrolul rusesc la 30% din necesarul său, înlocuindu-l cu livrări din Arabia Saudită și Norvegia, printre altele.

Ziarul Kommersant a raportat la începutul acestei luni că Orlen a depus o cerere către operatorul rus de conducte petroliere Transneft pentru furnizarea a 3 milioane de tone de petrol Poloniei prin Drujba în 2023.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite