Borrell face apel către toate părţile „să evite o escaladare” în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate părţile trebuie „să evite o escaladare” în Orientul Mijlociu şi ca situaţia să devină „explozivă”, a avertizat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după loviturile americane în Siria şi Irak din cursul nopţii, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Josep Borrell. FOTO EPA EFE
Josep Borrell. FOTO EPA EFE

„Toată lumea trebuie să încerce să evite ca situaţia să devină explozivă”, a declarat Borrell, întrebat despre loviturile americane.

Declarația a fost făcută cu puţin înaintea unei reuniuni informale la Bruxelles a miniştrilor de externe din statele UE.

Un butoi cu pulbere care poate exploda

Josep Borrell a evocat mai general situaţia din Fâşia Gaza, din sudul Libanului şi loviturile din Irak şi Siria și a avertizat asupra riscului de escaladare.

„Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere care poate exploda. De aceea noi am decis această misiune navală (în Marea Roşie) şi facem apel către toată lumea să evite o escaladare”, a afirmat Borrell.

SUA au anunţat vineri că au întreprins cu „succes” lovituri de represalii vizând forţe de elită iraniene şi grupări pro-iraniene în Irak şi Siria, preşedintele Joe Biden avertizând că ele „vor continua”.

Operaţiunea a durat în jur de 30 de minute şi a fost „un succes”, a declarat Casa Albă, dând din nou asigurări că nu doreşte un „război” cu Iranul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite