SUA consideră că atacurile asupra Irakului și Siriei au avut succes

0
Publicat:

În total, forțele americane au lovit peste 85 de ținte în 7 locuri, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Administrația de la Washington consideră că loviturile americane asupra teritoriului irakian și sirian de vineri au avut succes, a declarat coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

"Departamentul american al Apărării se află în primele etape de evaluare a pagubelor cauzate, dar credem că atacurile au avut succes. În momentul de față, nu știm dacă sau câți militanți au fost uciși sau răniți", a spus el la o conferință specială pentru jurnalişti.

Potrivit unui oficial NSC, „țintele au fost alese pentru a slăbi și submina capacitățile IRGC și ale grupurilor pe care le finanțează și le sprijină”.

După cum a remarcat generalul locotenent Douglas Sims, șeful Direcției de operațiuni a Comitetului șefilor de stat major al forțelor armate americane, vorbind la același briefing special, partea americană este „destul de încrezătoare” că loviturile asupra acestor facilități ar trebui să „joace” un rol destul de mare în reducerea potențialului” IRGC și al formațiunilor asociate acestuia. Potrivit lui Sims, facilitățile sunt folosite de armata IRGC și de membrii „grupurilor armate legate de Iran”. „Am efectuat aceste lovituri în seara asta, înțelegând că probabil vor exista victime printre oamenii care folosesc aceste facilități”, a adăugat Sims când a fost întrebat dacă SUA încearcă să lovească personalul.

Atacurile americane

Forțele armate americane au lovit peste 85 de ținte în 7 facilități utilizate de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene (unități de elită ale Forțelor Armate) și de grupurile armate susținute de acesta”, a spus el. Potrivit lui Kirby, „3 [facilități] sunt în Irak, 4 sunt în Siria”. El a menționat că în timpul operațiunii, care a durat aproximativ 30 de minute, aeronavele americane au folosit „peste 125 de muniții ghidate de precizie”.

Kirby a explicat că loviturile au vizat centre de comandă și control, clădiri ale cartierului general, centre de informații, depozite de rachete și drone, precum și centre de logistică și stocare. „Aceste ținte au fost selectate cu atenție pentru a evita victimele civile”, a spus Kirby, menționând că selecția țintelor „s-a bazat pe dovezi directe și convingătoare că acestea au fost asociate cu atacuri asupra personalului militar american din regiune”.

"Nu au existat pierderi în rândul aeronavelor americane. Președintele cunoștea ceea ce se va întâmpla încă de pe parcursul zilei", a spus Kirby. Potrivit lui Kirby, „la operațiune au participat numeroase avioane, inclusiv bombardiere strategice B-1, care au decolat din Statele Unite”.

Kirby a mai spus că SUA au înștiințat în prealabil guvernul irakian despre planurile pentru loviturile finale.

Am informat guvernul irakian înainte ca loviturile să aibă loc”, a spus el.

Atacurile asupra bazelor americane

După cum a declarat anterior președintele american Joe Biden, armata americană a efectuat lovituri aeriene asupra țintelor din Irak și Siria asociate cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene (unități de elită ale forțelor armate iraniene).

Autoritățile americane au declarat anterior că trupele americane din Iordania au fost atacate de Rezistența Islamică Irakiană. Potrivit Pentagonului, în urma acestei lovituri, 3 militari au fost uciși și peste 40 au fost răniți. Statele Unite acuză și Iranul pentru cele întâmplate.

De la începutul escaladării conflictului din Fâșia Gaza, atacurile asupra bazelor militare americane din Irak și Siria cu rachete și drone au devenit mai frecvente. Milițiile șiite au avertizat că vor spori operațiunile militare în aceste țări arabe, deoarece SUA continuă să ofere asistență militară Israelului. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite